Salman Rushdie: Trebuie oprita aceasta orbire prosteasca ce consta in a spune ca jihadismul nu are nicio legatura cu islamul

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 8 iunie 2017, 14:21 Actualitate | Internaţional


Salman Rushdie
Foto: Wikimedia Commons
Celebrul scriitor Salman Rushdie afirma, intr-un interviul pentru revista franceza l'Obs, ca trebuie oprita "aceasta orbire prosteasca" ce consta in a spune ca jihadismul "nu are nicio legatura cu islamul", scrie AFP.

"Sunt intr-un dezacord fundamental cu acei oameni de stanga care fac totul pentr a disocia fundamentalismul de islam", subliniaza autorul "Versetelor satanice" si care traieste sub amenintarea unei fatwa din 1988.

"In ultimii 50 de ani, islamul s-a radicalizat", spune romancierul, care traieste in prezent la New York.  "Exista, desigur, o traditie a islamului luminat. Dar nu este la putere astazi".

"Pe latura siita, a existat imamul Khomeini si revolutia sa islamica. In lumea sunita, exista Arabia Saudita, care si-a folosit resursele imense pentru a finanta difuzarea acestui fanatism care este wahhabismul. Dar aceasta evolutie istorica a avut loc in cadrul islamului si nu in afara sa", argumenteaza scriitorul.

"Cand oamenii din Daesh se arunca in aer, spun Allahu Akbar, atunci cum putem spune ca asta nu are nicio legatura cu islamul?", se intreaba el.

Scriitorul afirma ca "intelege" tema legata de "stigmatizarea islamului" dar "pentru a evita aceasta stigmatizare este mult mai eficient sa recunoastem natura problemei si sa o tratam".

Autorul cartii "Doi ani, opt luni si 28 de nopti" gaseste "consternant" faptul ca "Marine Le Pen analizeaza islamul cu mai multa acuratete decat stanga".

"Este foarte ingrijorator sa vezi ca extrema dreapta este capabila sa inteleaga masura amenintarii mai clar decat stanga".

"Presupozitia constanta a stangii este ca lumea occidentala este rea. Si totul este trecut prin prisma acestei analize", adauga celebrul scriitor.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13729 vizualizari

 • +25 (41 voturi)    
  Respectele mele (Joi, 8 iunie 2017, 14:46)

  midufi [utilizator]

  Observatii logice, in afara sabloanelor
 • +16 (42 voturi)    
  Aiurea (Joi, 8 iunie 2017, 14:54)

  Ursuletul de Plus [utilizator]

  Ce știe “scriitorul“ ăsta? Știu mai bine spălații pe creier care comentează pe aici că jihadismul nu are nici o legătură cu islamul. Și, în deosebita lor deșteptăciune, dau exemplul cu turcii din Dobrogea.
 • +17 (41 voturi)    
  si acum o sa apara... (Joi, 8 iunie 2017, 14:55)

  press_to_reset_the_world [utilizator]

  niste idioti utili care sa ne explice noua cum ca lucrurile nu stau chiar asa iar Salman Rushdie defaimeaza ideologia urii pe nedrept...din acest motiv reprezentantii "religiei pacii si a iubirii" au si emis o fatwa in care le cere musulmanilor "pasnici" si "iubitori" de oameni sa-l omoare!...
  • +2 (20 voturi)    
   PS... (Joi, 8 iunie 2017, 17:11)

   press_to_reset_the_world [utilizator] i-a raspuns lui press_to_reset_the_world

   Salman Rushdie pentru cine nu stie este un faimos scriitor britanic nascut in india intr-o familie musulmana...cum ar veni este un apostat. Ce este acela un apostat?...pai hai sa-i lasam pe "progresistii" de serviciu sa ne "esplice" ei care cum sta treaba, caci ei "le stie pe toate"...
  • +7 (11 voturi)    
   Salman Rushdie (Joi, 8 iunie 2017, 21:58)

   gaby.n [utilizator] i-a raspuns lui press_to_reset_the_world

   are perfecta dreptate: "Exista, desigur, o traditie a islamului luminat."
   • -7 (7 voturi)    
    imi pare bine ca recunosti... (Joi, 8 iunie 2017, 22:57)

    press_to_reset_the_world [utilizator] i-a raspuns lui gaby.n

    ca are dreptate atunci cand spune: "Trebuie oprita aceasta orbire prosteasca ce consta in a spune ca jihadismul nu are nicio legatura cu islamul"...ce o fi "luminat" aici, chiar nu pot sa-nteleg....iarasi..."Sunt intr-un dezacord fundamental cu acei oameni de stanga care fac totul pentru a disocia fundamentalismul de islam"...apoi..."Cand oamenii din Daesh se arunca in aer, spun Allahu Akbar, atunci cum putem spune ca asta nu are nicio legatura cu islamul?"...islamul este luminat doar de la explozibilii pe care il folosesc jihadistii atunci cand se arunca in aer...partea proasta este ca "iluminismul" radiat de bombele detonate omoara si oameni nevinovati...capiche mai libterdutzule?!...
    • +1 (3 voturi)    
     Nu te ajuta bostanul (Vineri, 9 iunie 2017, 14:39)

     gaby.n [utilizator] i-a raspuns lui press_to_reset_the_world

     asa ca-ti explic. Salman Rushdie ii indeamna pe europeni sa nu confunde islamul promovat agresiv de Iran si Arabia Saudita cu islamul luminat. Ce intelegi tu: tot islamul e terorist.

     "In ultimii 50 de ani, islamul s-a radicalizat", spune romancierul, care traieste in prezent la New York. "Exista, desigur, o traditie a islamului luminat. Dar nu este la putere astazi".

     Deci exista un islam luminat care a fost transformat in ultimele decenii intr-un islam radicalizat. Asta trebuie combatut, nu islamul in sine.

     Trump avea ocazia s-o faca, in schimb a inarmat si mai vartos dictatura din Arabia Saudita, cea mai mare exportatoare de islam radical din lume.
   • -4 (4 voturi)    
    intrebarea era alta totusi... (Joi, 8 iunie 2017, 22:59)

    press_to_reset_the_world [utilizator] i-a raspuns lui gaby.n

    te rog sa raspunzi...si mai ales cum pedepseste religia urii aka islamul apostazia...
    • 0 (2 voturi)    
     La fel ca Dumnezeul iubirii (Vineri, 9 iunie 2017, 14:47)

     gaby.n [utilizator] i-a raspuns lui press_to_reset_the_world

     Dumnezeul iubirii despre infideli:
     Exodul 22:20 Cel ce jertfeste la alti dumnezei, afara de Domnul, sa se piarda
     Cronici 15:13 Iar tot cel ce nu va cauta pe Domnul Dumnezeul lui Israel sa moara, ori mic de va fi, ori mare, ori barbat de va fi, ori femeie

     Insulti Dumnezeul iubirii ?
     Leviticul 24:16 Hulitorul numelui Domnului sa fie omorât neaparat; toata obstea sa-l ucida cu pietre.

     Dumnezeul iubirii e jihadist, ordona razboaie si maceluri:

     Deuteronom 20:16 Iar în cetatile popoarelor acestora pe care Domnul Dumnezeul tau ti le da în stapânire, sa nu lasi în viata nici un suflet

     Sange si iar sange
     Deuteronom 32:42 Adapa-voi sagetile Mele cu sânge si sabia Mea se va satura de carnea si de sângele celor ucisi si robiti si de capetele capeteniilor vrajmasului.

     Teroare, munti de cadavre
     Iezechiel 35:7 Voi face muntele Seir o singuratate si un pustiu; voi nimici pe oricine strabate tara.
     Iezechiel 35:8 Si voi umple înaltimile lui de ucisii lui. Pe dealurile tale, în vaile tale si în toate vagaunile tale vor cadea rapusi de sabie.

     Groaza
     Exodul 23:27 Groaza voi trimite înaintea ta si voi îngrozi de tot pe poporul asupra caruia veti merge si voi pune pe fuga pe toti vrajmasii tai.

     Genocid
     Iezechiel 9:6 Ucideti si nimiciti pe batrâni, tineri, fecioare, copii, femei, dar sa nu va atingeti de nici un om, care are pe frunte semnul "+"! Si sa începeti cu locul Meu cel sfânt!" Si au început ei cu batrânii, care erau înaintea templului.
     Iezechiel 9:7 Apoi le-a zis: "Întinati templul, umpleti curtile cu ucisi si iesiti!" Si au iesit si au început sa ucida prin cetate.

     Uciderea inocentilor
     Isaia 14:21 Pregatiti macelul feciorilor, din pricina faradelegilor parintilor lor, ca nu cumva sa se ridice si sa cucereasca pamântul si sa umple de ruine fata a tot pamântul.

     Uciderea copiilor, a femeilor
     Numerii 31:17 Ucideti dar toti copiii de parte barbateasca si toate femeile ce-au cunoscut barbat, ucideti-le.
 • +22 (30 voturi)    
  in sfarsit cineva pune punctul pe 'i' (Joi, 8 iunie 2017, 14:56)

  clandestin [utilizator]

  .
 • -33 (39 voturi)    
  Scriitor celebru? (Joi, 8 iunie 2017, 14:56)

  Un cititor [utilizator]

  Unde? La Humanitas? lol
  • +15 (19 voturi)    
   "amice, (Joi, 8 iunie 2017, 15:03)

   cornerro [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   esti idiot"
  • +16 (18 voturi)    
   Nu draga (Joi, 8 iunie 2017, 15:05)

   mitg [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   Este cunoscut din anii 1980.

   Esti penibil.
  • +14 (16 voturi)    
   .... ai citit ?..... (Joi, 8 iunie 2017, 15:12)

   cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   Ai citit ceva de Salman Rushdie (indiferent de editura ) ?
  • +13 (21 voturi)    
   Khomeini însuși a emis o fatwa pentru el (Joi, 8 iunie 2017, 15:20)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   Ți se pare că de la Humintas și-a luat Khomeini informațiile, astfel încât să emită acel decret religios care cere asasinarea lui Salman Rushdie de către orice drept-credincios musulman?

   Chiar dacă n-ar fi auzit nimeni până atunci de Salman Rushdie, Khomeini însuși l-a făcut oricum celebru prin acea fatwa, în urma căruia UK a rupt relațiile diplomatice cu Iranul.
  • +12 (16 voturi)    
   Daca n-ai auzit nici de Salman Rushdie (Joi, 8 iunie 2017, 15:30)

   MasP [anonim] i-a raspuns lui Un cititor

   .. atunci nu mai e nimic de zis.
  • +13 (15 voturi)    
   pai cam este celebru (Joi, 8 iunie 2017, 15:38)

   freejack [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   acum, ca celebritatea ia venit mai ales ca urmare a unei fatwa, este alta problema. provine dintr-o familie de musulmani practicanti, deci stie despre ce vorbeste.
   curios este ca prima tara care a interzis "Versetele Satanice" a fost India.
   si apropo de atentatele comise de musulmani in Anglia, ar trebui stiut ca musulmanii englezi au ars cartea la Bradford pe 14 ianuarie 1989. dar teroristii (cetateni britanici) sunt niste tipi debusolati, loviti de depresie si nu ii reprezinta pe musulmanii din Anglia.
  • +16 (18 voturi)    
   Evident (Joi, 8 iunie 2017, 15:50)

   roxani [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   Este singurul autor care traieste de 20 de ani ascuns. Exista o recompensa pe capul lui de 1 milion de dolari + ordinul catre toti musulmanii, sa-l ucida: oriunde l-ar prinde. Toate aceste lucruri pentru ca a scris una dintre cele mai controversate carti din ultimii 30 de ani: Versetele Stanice, carte interzisa in aproape toate statele musulmane. Deci da, este un scriitor celebru. In plus, este un scriitor absolut exceptional.
  • +4 (12 voturi)    
   Asa, asa (Joi, 8 iunie 2017, 16:02)

   Ursuletul de Plus [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   Si incultii au drepturi. Dreptul de a posta, de exemplu.
   Chiar, spalatii pe creier care apara drepturile migratorilor, banui ca apara si drepturile unor ratati ai evolutiei umane, asa ca tine, nu? Doar esti si tu Homo "Sapiens".
  • +8 (14 voturi)    
   hmm (Joi, 8 iunie 2017, 16:41)

   adrian_rolland [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   daca taceai....

   Între 1981 şi 1999, Rushdie a primit nu mai puţin de 22 de premii literare, între care se numără şi:

   Booker Prize for Fiction,
   Prix du meilleur livre etranger,
   Whitebread Novel Award,
   James Tait Black Memorial Prize
   Arts Council Writers Award
   English-Speaking Union Award
   Booker of Bookers cel mai bun roman dintre cele care au primit premiul Booker pentru Ficţiune
   Prix du Meilleur Livre Etranger
   Writers' Guild Award.
   Pentru operele sale, i-au fost acordate titlurile de Fellow of Royal Society for Literature în Marea Britanie şi Commandeur des Arts et des Lettres în Franţa.

   În afară de condamnarea la moarte, a cărei ameninţare se menţine asupra scriitorului, romanul Versetele satanice i-a adus lui Rushdie premiul Whitbread şi o nominalizare la premiul Booker.

   Selecţie de opere
   Grimus (roman, 1975)
   Copiii din miez de noapte (roman, 1979, Booker Prize - 1981)
   Ruşinea (roman, 1983)
   Zâmbetul jaguarului. O călătorie în Nicaragua (eseuri, 1987)
   Versetele satanice (roman, 1988)
   Harun şi Marea de Poveşti (1990)
   Patrii imaginare (eseuri scrise în anii 1981-1991, 1991)
   Orient, Occident (povestiri, 1994)
   Ultimul suspin al maurului (roman, 1994)
   Pământul de sub tălpile ei (roman, 1999)
   Furia (roman, 2001)
   Calcă această graniţă (eseuri, 2003)
   Shalimar, clovnul( roman, 2005)
   Opere traduse în limba română la editura Polirom[modificare | modificare sursă]
   Copiii din miez de noapte (2000)
   Ruşinea (2001)
   Ultimul suspin al maurului (2002)
   Harun şi Marea de Poveşti (2003)
   Pământul de sub tălpile ei (2003)
   Orient, Occident (2005) şi
   Copiii din miez de noapte. Ediţie revăzută (2005)
   Shalimar Clovnul (2006)
   Dincolo de limite (2006)
   Versetele Satanice (2007)
   Grimus (2008)
   Seducătoarea din Florenţa (2009)
   Joseph Anton: Memorii (2012)

   Goagle pretene ca e moka..
  • +1 (13 voturi)    
   esti praf... (Joi, 8 iunie 2017, 17:01)

   press_to_reset_the_world [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   .
  • +2 (2 voturi)    
   guess where (Vineri, 9 iunie 2017, 11:02)

   Marcel-Dinu [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   Gasesti la Polirom.Pe siteurile porno inca nu a aparut.
  • 0 (2 voturi)    
   daca e celebru la Humanitas.. (Vineri, 9 iunie 2017, 13:47)

   akillies [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   ..atunci e cineva, e un scriitor celebru!
   in schimb, nu as spune acelasi lucru despre tine..
 • +1 (19 voturi)    
  Sau ca bombele pacifiste n-au legatura cu petrolul (Joi, 8 iunie 2017, 15:23)

  jackalphonse [utilizator]

  In mod clar islamul este prosteala pentru analfabeti sa se puna cu bomba la gat, dar motivul fundamental este ca asa zisii jihadisti sunt intr-o lupta de rezistenta contra unor invadatori care le vaneaza petrolul.
 • 0 (26 voturi)    
  Logica (Joi, 8 iunie 2017, 15:26)

  tudor74 [utilizator]

  Dupa logica acestui individ, Inchizitia catolica reprezenta adevarata fata a crestinismului ?

  KKK care spanzurau negrii sunt chintesenta crestinismului ?

  Descreieratul ala care a aruncat o sticla incediara intr-o sala de cinematograf plina de oameni pt ca il deranja filmul (Ultima patima a lui Cristos) .. asta indeplinea adevarata vointa a lui Dumnezeu ?


  "Este foarte ingrijorator sa vezi ca extrema dreapta este capabila sa inteleaga masura amenintarii mai clar decat stanga". ... no shit ! Un extremist care e de accord cu alt extremist.
  • +1 (21 voturi)    
   În esență, da, Inchiziția era fața catolicismului (Joi, 8 iunie 2017, 17:08)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

   la vremea aceea. Inchiziția făcea în numele creștinismului ceea ce făcea. Însă exemplul tău cu KKK e paralel cu realitatea, negrii eliberați erau creștini și ei

   Teoria ta e foarte întâlnită în Anglia seculară. Englezii vorbesc cu totală detașare despre abuzurile precedente ale statului, de parcă abuzurile de azi nu ar fi pe același calapod.

   Nu orice musulman este un jihadist, dar orice jihadist este un musulman, baza faptelor lui se regăsește chiar în religia lui. Ce concluzie se poate trage de-aici?
   • -1 (3 voturi)    
    nu o mai da in exercitii logice.. (Vineri, 9 iunie 2017, 13:51)

    akillies [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    ..cu astfdel de oameni, ca iti omori nervii degeaba :)..
 • +8 (16 voturi)    
  Totusi exista o diferenta majora (Joi, 8 iunie 2017, 17:17)

  georgy23 [utilizator]

  Totusi exista o diferenta majora
  intre ce afirma Salman Rushdie si ce spun politicienii extremisti. Acestia condamna islamul in sine si pe musulmani, in timp ce Rushdie crede ca islamul este "luminos" si ca a fost deturnat in ultimele decenii de regimuri politice radicale.

  Cred ca demarcatia stanga-dreapta cu privire la islam este falsa, originea problemei sta in toleranta, care in anumite contexte reprezinta o slabiciune a democratiei.

  Totusi nu vad cum solutia ar veni de la Le Pen, care are o viziune deformata si periculoasa, mai degraba tot de la partidele traditionale. Expulzarea imamilor radicali si combaterea propagandei islamice extremiste este un bun inceput. Insa reformarea islamului nu poate veni de la occidentali, tot din interiorul lumii islamice trebuie sa vina.
 • +4 (6 voturi)    
  Da unde e contradictia ? (Joi, 8 iunie 2017, 21:22)

  speedy1 [utilizator]

  Ca ce zice Rushdie zic si occidentalii, nu islamul e blamabil, ci cei care-l deformeaza transformandu-l intr-o ideologie a mortii. Ceea ce vedem acum la teroristi nu e islam, e doar o mistificare a islamului.
  • +1 (1 vot)    
   Da ma, da' ... (Vineri, 9 iunie 2017, 9:23)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui speedy1

   ... spre deosebire de politica oficiala de toleranta nesanatoasa, care se traduce pe undeva in neglijenta impusa fata de extremismul islamist, Rushdie sustine ca problema trebuie luata ca atare. Adica nu musai inchise toate moscheile, expulzati sau internati toti mahomedanii sau alte masuri de gen, dar impunerea unor masuri care sa ii puna in conflict flagrant cu sistemul pe extremisti, de exemplu o declaratie oficiala a loialitatii fata de valorile democratiei de tip occidental in moschei.

   Ce parere ai, ce reactie ar avea democratiile occidentale daca s-ar apuca acuma ceva catolici radicali sa incerce reinvierea inchizitie? Cat de rapid ar ajunge respectivii sa fie investigati si bagati in puscarie? De ce nu li se aplica un tratament similar extremistilor islamisti? Ar face cineva vreo disociere intre catolicismul tolerant, pasnic, asa cum e practicat in occident de mai bine de-un secol, si respectivii extremisti? Atunci de ce se separa islamul de terorismul inspirat de islam?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by