Aviatia americana a lansat, marti, o noua lovitura impotriva fortelor pro-guvernamentale siriene, sprijinite de Iran, care amenintau militarii Statelor Unite din sudul Siriei, ceea ce reprezinta o noua escaladare a tensiunii intre Washington si fortele care sustin regimul de la Damasc, noteaza Reuters.

Pentagonul a lansat o lovitura similara si pe data de 18 mai.

In ultimele zile, Pentagonul a lansat mai multe avertismente catre fortele care se grupau in apropierea unei garnizoane a fortelor speciale ale SUA si a militiilor sprijinite de acestea, la sud de orasul Tanf. Zona respectiva de atenuare a conflictului fusese convenita cu Rusia, aliata presedintelui sirian Bashar al-Assad, care este sprijinit si de Iran si de militii siite.

De asemenea, Statele Unite au avertizat de mai multe ori inaintea atacului aerian, printr-o linie telefonica directa cu Rusia.

"In ciuda avertismentelor anterioare, fortele pro-regim au intrat in zona convenita de atenuare a conflictului cu un tanc, artilerie, arme antiaeriene, vehicule tehnice inarmate si peste 60 de soldati", a aratat coalitia condusa de Statele Unite.

"Coalitia nu doreste sa lupte impotriva regimului sirian sau a fortelor pro-regim, dar este gata in continuare sa se apere daca fortele pro-regim refuza sa evacueze zona de atenuare a conflictului. Coalitia face apel la toate partile din sudul Siriei sa isi concentreze eforturile asupra infrangerii Statul Islamic, inamicul nostru comun si cea mai mare amenintare la adresa pacii si securitatii in regiune si in lume", mai subliniaza coalitia internationala condusa de Statele Unite.