Autoritatile saudite au inchis luni seara birourile locale ale televiziunii qatareze Al-Jazeera, la doar cateva ore dupa ce o alianta de tari arabe condusa de Riad a anuntat intreruperea temporara a relatiilor diplomatice cu Doha, transmite Haaretz, citat de News.ro.

Televiziunea Al JazeeraFoto: Agerpres

Arabia Saudita a decis sa rupa temporar relatiile diplomatice cu Qatar, iar aceasta decizie a fost urmata si de Bahrain, Egipt, Emiratele Arabe Unite si Yemen.

Aceste tari arabe acuza guvernantii qatarezi de sprijinirea si finantarea unor grupari teroriste, precum Statul Islamic si al-Qaeda, precum si a militiilor iraniene care lupta alaturi de fortele regimului Bashar al-Assad.

Riad a acuzat televiziunea qatareza ca transmite ideologia militanta a guvernului de la Doha.

"Qatar imbratiseaza multiple grupari teroriste, care au ca scop sa distruga stabilitatea regionala, printre acestea numarandu-se Fratia Musulmana, ISIS si al-Qaeda", se arata intr-un comunicat transmis de agentia de presa a Arabiei Saudite.

Luna trecuta, autoritatile egiptene au interzis 21 de site-uri, printre care se numara si principalul site al televiziunii qatareze Al-Jazeera.

Arabia Saudita, Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite si Yemen au intrerupt pentru o perioada temporara de 24 de ore toate legaturile aeriene, terestre si maritime cu Qatar, iar vizitatorii qatarezi au la dispozitie 14 zile pentru a parasi cele cinci tari din zona Golfului.

Intre timp, diplomatii qatarezi din cele cinci tari arabe au primit ordin pentru a se intoarce in 48 de ore la Doha.

Reprezentantii celor cinci tari arabe au precizat ca nu le vor permite cetatenilor sa viziteze sau sa tranziteze un aeroport din Qatar, iar zborurile qatareze nu vor putea sa treaca prin spatiile aeriene ale Arabiei Saudite, Egiptului, Emiratelor Arabe Unite si Yemenului.

Internautii s-au plans pe retelele sociale de haos zii si zeci de zboruri au fost deja anulate pe aeroportul international Hamad de la Doha ca urmare a deciziei luate de alianta condusa de Riad.

Etihad Airways a anuntat ca linia aeriana va suspenda toate zborurile din si spre Qatar.

De asemenea, decizia de intreruperea a relatiilor diplomatice si a legaturilor terestre, maritime si aeriene a provocat panica printre qatarezi, care au luat cu asalt supermarketurile si hipermarketurile pentru a se aprovizionna cu produse, avand in vedere ca singura frontiera terestra este cea cu Arabia Saudita, iar tarile arabe controleaza si stramtoarea Urmuz.