Un atentat ca cel de la Londra - care implica vehicule si cutite- este aproape imposibil de prevenit daca autorii dau dovada de un minimum de prudenta in pregatiri, afirma experti si oficiali, relateaza AFP, potrivit News.ro. Totodata, autoritatile sustin ca chiar daca anumiti suspecti sunt supravegheati, acestia nu pot fi urmariti in permanenta toti.

"Atacurile simple care implica vehicule si cutite au crescut recent, pentru ca ele sunt usor de organizat si sunt mai dificil de impiedicat de catre serviciile de securitate", a apreciat duminica Alan Mendoza, directorul centrului de reflectie britanic Henry Jackson Society.

Gruparile jihadiste isi indeamna, de ceva ani deja, sustinatorii sa treaca la fapte acolo unde locuiesc, folosind mijloace pe care le au la dispozitie.

"Cu cat actiunea este mai simpla, cu atat sunt mai putine pregatiri operationale, achizitii de material, de arme, de explozivi, si cu atat este mai complicat sa fie detectate, pentru ca cu atat este mai putin suspect comportamentul", da asigurari pentru AFP Yves Trotignon, un fost membru al serviciilor antiteroriste DGSE.

"Contraterorismul inseamna preventie", spune el. "Arestam oameni atunci cand avem elemente in vederea acuzarii, cand avem motive sa credem ca va fi comisa o crima. Este posibil atunci cand oamenii sunt cunoscuti, supravegheati, sau cand apar brusc pe radar, pentru ca sunt pe cale sa pregateasca ceva".

Totodata, autoritatile sustin ca toti presupusii membri ai unei presupuse retele de jihadisti si simpatizantii lor nu vor putea sa fie urmariti vreodata in permanenta.

Aici, acestia dau ca exemplu pe jihadistul francez Adel Kermiche, unul dintre cei doi atacatori implicati in atacul din localitatea Saint-Etienne-du-Rouvray, care au intrat intr-o biserica catolica din Normandia si l-au injunghiat mortal pe preotul Jacques Hamel.

Adel Kermiche, un adolescent de 19 ani, era eliberat pe cautiune si purta o bratara de securitate in momentul atacului, dar cu toate acestea nu a putut fi oprit de la comiterea atacului.

Mai mult, autoritatile intreaba retoric cum poti sa stii ca cineva care urca intr-o camioneta are intentia sa se duca in centrul Londrei sa zdrobeasca trecatori sau pur si simplu sa se duca sa cumpere ceva de la supermarket?