Presedintele Klaus Iohannis a inceput, duminica, o vizita de 6 zile in Statele Unite, in cursul careia se va intalni, la Casa Alba, cu omologul sau american Donald Trump si va primi, din partea American Jewish Committee, distinctia "Light Unto the Nations". Klaus Iohannis este primul lider din est-european care este primit de presedintele american Donald Trump.

Donald Trump si Klaus Iohannis la vizita anterioaraFoto: Facebook - Klaus Iohannis

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, va efectua in perioada 4-9 iunie a.c. o vizita in Statele Unite ale Americii.. Elementul central al acestei vizite este constituit de intrevederea oficiala a Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, cu Presedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald J. Trump, in data de 9 iunie a.c", a anuntat Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat in care se preciza ca intrevederea "va fi un excelent prilej pentru a discuta perspectivele de aprofundare si extindere a Parteneriatului Strategic dintre Romania si Statele Unite, pe toate palierele relevante, inclusiv in contextul in care in acest an se implinesc 20 de ani de la lansarea acestuia".

Klaus Iohannis a scris, joi, pe Facebook, ca se va intalni cu presedintele american Donald Trump pe 9 iunie pentru a discuta despre aprofundarea Parteneriatului Strategic romano-american si despre "reconfirmarea angajamentului ferm al Romaniei de a ramane un aliat de incredere al Statelor Unite".

Iohannis a atasat postarii o fotografie a sa si a lui Trump, facuta la recenta reuniune a liderilor din tarile NATO.

Seful statului va participa de asemenea, la Washington, pe data de 5 iunie, in calitate de invitat de onoare, la Forumul Global al American Jewish Committee, care are peste 110 ani de existenta si va primi distinctia "Light Unto the Nations", cea mai inalta distinctie a organizatiei care se decerneaza unor sefi de stat sau de guvern in semn de recunoastere pentru impactul international important in domeniul pacii, securitatii, democratiei, promovarii valorilor umane.

Klaus Iohannis va sustine si un discurs cu aceasta ocazie.

La Forumul Global, care se desfasoara in perioada 4-6 iunie a.c., vor lua parte peste 2.500 de participanti din 70 de tari.

Distinctia "Light Unto the Nations" a mai fost acordata unor lideri marcanti, cum ar fi cancelarul german Angela Merkel, presedintele Frantei Nicolas Sarkozy, presedintele Statelor Unite ale Americii Bill Clinton, precum si altor sefi de stat din Europa si America Latina.

Vizita la Washington mai cuprinde si o intalnire cu reprezentantii comunitatii de romani din SUA.