Statele Unite le cer, de la sfârşitul lui mai, solicitanţilor de viză - indiferent de naţionalitatea lor - informaţii despre identitatea şi conturile lor pe reţele de socializare, în contextul unui înăspriri a politicii americane în domeniul migraţiei, relatează AFP, potrivit News.ro.

Un oficial de la Departamentul de Stat a declarat vineri pentru AFP că această înăsprire a controalelor este în vigoare de la 25 mai şi se aplică tuturor solicitanţilor de vize despre care un agent consular consideră că are nevoie de informaţii despre conturile pe care aceştia le deţin pe reţele de socializare.

El a apreciat că numai ”1% din cei peste 13 milioane de solicitanţi anuali de vize din întreaga lume” în Statele Unite va fi afectat de aceste noi reglementări.

”Departamentul de Stat a început să colecteze informaţii suplimentare de la solicitanţi de viză în întreaga lume, atunci când un ofiţer consular apreciază că o asemenea informaţie este necesară în vederea confirmării unei identităţi”, a declarat acest cadru de la Departamentul de Stat.

În acest caz, ”solicitanţi de viză vor trebui să furnizeze informaţii suplimentare, şi anume conturile lor de pe reţele de socializare, seriile fostelor lor paşapoarte, informaţii suplimentare despre membriii familiilor lor şi un istoric mai lung al călătoriilor lor, locurilor de muncă şi contactelor”, a detaliat el.

Aceste noi proceduri - despre care Departamentul de Stat nu a comunicat în mod oficial - decurg dintr-un ”memorandum al preşedintelui (american Donald) Trump datând din 6 martie 2017 cu privire la consolidarea controalelor solicitanţilor de viză”, a mai precizat oficialul, care a subliniat ca " în virtutea legislaţiei Statelor Unite, nu există vreo ineligibilitate de viză care să aibă la bază rasa, religia, etnia, originea naţională, opiniile politice, genul sau orientarea sexuală”.