Optsprezece tari UE si Canada vor exercita presiuni pentru ca Belgia sa gazduiasca summitul NATO din 2018, in loc de Turcia, scrie presa germana, potrivit News.ro, refuzand astfel invitatia presedintelui Recep Tayyip Erdogan facuta anul trecut la Varsovia.

Un grup de tari europene din blocul militar, in frunte cu Germania, Franta, Olanda si Danemarca, se opun "vehement" gazduirii summitului anual in Turcia, dupa ce relatiile dintre UE si Ankara si s-ar deteriorat.

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a invitat liderii statelor membre NATO la Istanbul anul viitor, in cursul reuniunii de la Varsovia, din iulie 2016. Liderii si-au dat atunci, neoficial, acordul.

Aliata se reuneste in iunie pentru a stabili definitiv locul unde va avea loc summitul de anul viitor.

"Nu vrem sa consolidam pozitia internationala a Turciei si (vrem sa - n.r.) evitam impresia ca NATO sustine politica interna a Guvernului turc", a spus un diplomat de rang inalt din cadrul blocului militar.

Tensiunile au luat amploare anul acesta, cand unele tari si orase europene au impiedicat oficiali ai Guvernului turc sa participe la evenimente de campanie pentru referendumul de modificare a Constitutiei turce, menit sa consolideze puterea lui Erdogan.

In replica, Erdogan a acuzat Europa de "practice naziste" si a amenintat ca va denunta acordul cu UE menit sa impiedice migrantii sa ajunga in Grecia.

In plus, Turcia a impiedicat parlamentari germani sa viziteze trupele de la baza NATO de la Incirlik.