Liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, a supravegheat testarea unei rachete balistice controlata de un sistem de ghidare precis si a ordonat dezvoltarea mai multor arme puternice, a declarat marti agentia de presa KCNA, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Liderul nord-coreean si-a exprimat convingerea ca tara "va face un pas important in spiritul de a trimite "pachete-cadou" mai mari yankeilor", ca represalii pentru provocarea militara a SUA, potrivit KCNA, citata de Reuters.

Testul a avut loc la o zi dupa ce Coreea de Nord a lansat luni dimineata o racheta balistica din regiunea Wonsan de pe coasta sa de est, au anuntat autoritatile sud-coreene, citate de Reuters. Racheta ar fi zburat in jur de 450 de kilometri si ar fi cazut in zona economica exclusiva a Japoniei din Marea Japoniei, a declarat un oficial japonez, citat de Reuters.

Nu au fost detectate pagube produse de racheta, insa oficialii japonezi au subliniat ca "Aceasta lansare este extrem de problematica din perspectiva sigurantei transportului maritim si a traficului aerian si reprezinta o incalcare clara a rezolutiilor Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite."

Si Seulul a reactionat imediat, presedintele sud-coreean Moon Jae-in convocand de urgenta o reuniune a Consiliului National de Securitate.

Coreea de Nord a lansat in ultimele saptamani mai multe rachete balistice, sfidand apelurile internationale contra programului sau de inarmare.

Secretarul american al Apararii, Jim Mattis, a declarat recent ca orice solutie militara la criza din Coreea de Nord ar fi "tragica la o scara incredibila", iar Washington lucreaza la nivel international pentru a gasi o solutie diplomatica.