Camera inferioara a Parlamentului polonez, Sejm, a aprobat un proiect de lege controversat redactat de partidul de guvernare PiS, care include o prevedere ce limiteaza accesul la contraceptia de urgenta, precum asa-numitele "pastile de a doua zi", relateaza Politico, citat de News.ro.

Sejm, camera inferioara a parlamentului polonezFoto: Wikipedia / sejm.gov.pl

Masura a provocat nemultumire din partea organizatiilor pentru drepturile omului si din partea opozitiei.

Proiectul va fi analizat de camera superioara a Parlamentului, Senatul, dupa care presedintele sustinut de PiS, Andrzej Duda, ar urma sa o promulge. Calendarul procedural sugereaza ca proiectul de lege va intra in vigoare in august.

Guvernul conservator sustine ca vanzarea pilulei contraceptive de urgenta numai pe baza de reteta va fi in beneficiul femeilor, pentru ca medicii vor avea ocazia sa verifice sanatatea femeilor inainte de a prescrie medicamentul.

Pe de alta parte, organizatiile pentru apararea drepturilor femeilor subliniaza ca metodele de contraceptie de urgenta sunt sigure - sunt disponibile fara reteta in majoritatea statelor membre UE - si ca proiectul de lege polonez vizeaza sa restrictioneze optiunile femeilor in cazul unei sarcini nedorite.

In plus, ministrul Sanatatii, Konstanty Radziwill, si alti politicieni PiS, spun ca astfel de pastile sunt folosite de femei pentru a induce avortul precoce. Polonia are deja unele dintre cele mai restrictive reglementari privind avortul din Europa.

Pe de alta parte, parlamentarul Bartosz Arlukowicz, ministru al Sanatatii in guvernul precedent, condus de partidul Platforma Civica, aflat in prezent in opozitie, spune ca limitarea accesului la contraceptia de urgenta va afecta exact femeile care au cele mai mari probleme.

"A face contraceptia de urgenta disponibila numai pe baza de reteta inseamna ca aceasta nu va putea fi disponibila pentru femeile poloneze care locuiesc in afara oraselor mari si pentru cele care nu isi permit sa plateasca o consultatie privata cu un ginecolog", a adaugat Arlukowicz.