Tarile UE care incearca sa fie gazdele agentiilor europene de reglementare bancara si a medicamentului vor trebui sa-si depuna dosarele pana pe 31 iulie, scrieEuobserver.com.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit unui document de 18 pagini ce a circulat prin statele membre in aceasta saptamana, o decizie privind orasele care vor gazdui Agentia Europeana a Medicamentului si Autoritatea Bancara Europeana, ambele aflate acum la Londra, va fi luata pana in octombrie.

Ambele agentii relocate trebuie sa fie functionale pana in martie 2019, cand britanicii parasescu blocul comunitar.

Potrivit criteriilor avansate, nicio tara nu va putea sa gazduiasca ambele agentii, iar orasele vor trebui sa aiba capacitate hoteliera pentru o medie de 30.000 de vizitatori pe an in cazul agentiei medicamentului si pentru 9.000 de persoane in cazul reglementatorului bancar.

Noul oras gazda va trebui sa aiba scoli internationale adecvate pentru copiii angajatilor straini si spatiu pentru arhiva agentiei medicamentului, care totalizeaza 34.000 de cutii cu documente.

Criteriile transmise includ si o referire la un principiu stabilit in 2003 privind luarea in considerare a noilor state membre pentru agentiile noi infiintate, dar documentul precizeaza ca gasirea unei noi gazde pentru cele doua inseamna o relocare, nu o infiintare de agentii.

In acest moment, Bulgaria, Romania, Croatia, Cipru si Slovacia nu au nici un organism european pe teritoriul lor.

Peste 20 de tari sunt in competitia pentru aceste agentii.

Comisia Europeana va evalua cererile pana la mijlocul lunii septembrie, iar ministrii UE vor decide in octombrie.

Vor exista mai multe runde de vot pana cand se ajunge la doua finaliste, iar castigatoarea va avea nevoie de o majoritatea a voturilor celorlalte tari UE.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, la sfarsitul lunii trecute, ca Guvernul trebuie sa-si faca mai bine "temele" in ceea ce priveste gazduirea Agentiei Europene a Medicamentului.

"Statele interesate trebuie sa vina cu oferte foarte concrete si aici cred ca mai avem de lucru, Guvernul trebuie sa-si faca temele mai bine si eu evaluez ca pana la sfarsitul anului vom avea primele concluzii pe relocarea agentiilor. Astept de la Guvern sa-si faca temele, sa propuna un sediu, sa propuna conditii financiare, tot ce trebuie pentru a fi o tara atractiva pentru agentie", a spus Iohannis la Bruxelles

EMA supervizeaza siguranta medicamentelor vandute in Uniunea Europeana, o piata de peste 500 de milioane de consumatori. Cu aproape 900 de angajati, un buget de 322 milioane de euro pe an si totodata capabila sa stranga anual 36.000 de experti la reuniunile sale, Agentia este cea mai mare institutie UE gazduita in prezent de Marea Britanie si o tinta atractiva pentru mai multe orase de pe continent.