Ciupercile sunt cel mai sigur drog pe care oamenii il iau in mod recreational, potrivit sondajului Global Drug Survey de anul acesta, noteazaGuardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Din cele peste 12.000 de persoane din cadrul sondajului care au spus ca au luat ciuperci halucinogene in 2016, doar 0,2% au afirmat ca au avut nevoie de tratament medical de urgenta, un procent de cel putin cinci ori mai mic decat in cazul MDMA (ecstasy), LSD si cocainei.

“Ciupercile ‘magice’ sunt printre cele mai sigure droguri din lume”, afirma Adam Winstock, psihiatru specialist in dependente si fondator al Global Drug Survey, explicand ca cel mai mare risc este ca oamenii sa manance ciupercile care nu trebuie.

Global Drug Survey, ce include aproape 120.000 de participanti din 50 de tari, este cel mai mare sondaj anual privind drogurile.

In total, circa 28.000 de persoane au afirmat ca au mancat ciuperci ‘magice’ la un moment dat in viata lora, 81,7% spunand ca au dorit astfel sa aiba o “experienta psihedelica moderata” si “augmentarea interactiunilor sociale si cu mediul”.

Ciupercile ‘magice’ nu sunt complet inofensive, explica Winstock.

“Combinarea cu alcoolul si folosirea intr-un mediu riscant sau nefamiliar majoreaza riscurile, cele mai comune incidente fiind ranirile accidentale, confuzia, starile de panica, dezorientarea si teama ca iti pierzi mintile”, a aratat acesta.