Presedintele american, Donald Trump, a afirmat despre liderul nord-coreean Kim Jong-Un, in cursul unei discutii telefonice purtate la sfarsitul lunii aprilie cu omologul sau filipinez, Rodrigo Duterte, ca este "un nebun cu arme nucleare", a informat marti seara cotidianul Washington Post, citat de AFP, scrie Agerpres.

"Nu putem lasa asa in libertate un nebun cu arme nucleare", a declarat Donald Trump in cursul conversatiei din 29 aprilie.

"Avem o mare putere de foc, mai mare de 20 de ori decat a lui, dar nu dorim sa o utilizam", a adaugat el in legatura cu Coreea de Nord, care si-a inmultit tirurile cu rachete balistice si a efectuat doua teste nucleare anul trecut.

Trei zile mai tarziu, Donald Trump declara, totusi, pentru agentia Bloomberg ca ar fi "onorat" sa il intalneasca pe liderul nord-coreean, al carui program de inarmare nucleara face obiectul sanctiunilor internationale, "daca sunt intrunite conditiile".

Trump a cautat astfel sa afle de la Duterte daca liderul comunist este "stabil sau instabil" psihic, potrivit Washington Post.

El s-a declarat insa bucuros de fiecare data cand Coreea de Nord rateaza testele sale balistice. "Toarte aceste rachete se prabusesc. Asta este o veste buna", a afirmat Donald Trump, potrivit unei transcrieri a conversatiei cu presedintele filipinez, redactata la 2 mai.

Rodrigo Duterte a raspuns ca liderul de la Phenian "se joaca cu bombele lui, jucariile lui" si a sugerat "ca nu este sanatos la cap" si ca "poate deveni nebun la un moment dat".

Cand presedintele american l-a intrebat pe Duterte daca Beijingul are vreo "putere" asupra lui Kim Jong-Un, omologul sau filipinez i-a raspuns ca "da, in cele din urma, ultima carte, asul, este cu China. Numai cu China".

La finalul acestei conversatii, Donald Trump l-a invitat pe Rodrigo Duterte sa efectueze o vizita la Washington, potrivit versiunii oficiale a Casei Albe.