Un cercetator din domeniul securitatii cibernetice a identificat un nou virus informatic care se auto-raspandeste prin exploatarea vulnerabilitatilor din protocolul de partajare a fisierelor SMB Windows, dar spre deosebire de WannaCry Ransomware, care utilizeaza doar doua instrumente furate de la Agentia de Securitate Nationala din Statele Unite (US National Security Agency - NSA), acesta le exploateaza pe toate sapte, conform unui articol publicat luni pe site-ul thehackernews.com, relateaza Agerpres.

Miroslav Stampar, cercetator in domeniul securitatii cibernetice, care a creat instrumentul "sqlmap" si in prezent este membru al Centrului de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT) din Croatia, a descoperit un nou vierme informatic, numit EternalRocks, care este mai periculos decat WannaCry si nu poate fi oprit.

Spre deosebire de WannaCry, EternalRocks pare a fi proiectat sa functioneze in secret pentru a se asigura ca ramane nedetectabil in sistemul afectat. Cu toate acestea, Stampar a aflat de EternalRocks dupa ce acesta i-a infectat honeypot-ul SMB (mecanism pentru detectarea sau respingerea incercarilor de utilizare neautorizata a sistemelor).

Uneltele NSA folosite de EternalRocks, pe care Stampar l-a numit "DoomsDayWorm" pe Twitter, includ: EternalBlue; EternalRomance; EternalChampion, EternalSynergy, SMBTouch ; ArchTouch; DoublePulsar (Backdoor Trojan).