Presedintele filipinez Rodrigo Duterte a semnat un ordin executiv ce interzice fumatul in public, ceea ce inseamna ca aceasta va avea cele mai stricte legi anti-tabac din regiune, scrieGuardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Interdictia, ce prevede o pedeapsa maxima de patru luni de inchisoare si o amenda de 5.000 de pesos (100 dolari), se refera atat la fumatul din cladiri cat si la cel din afara lor.

De asemenea, ordinul acopera si interdictia deja existenta privind reclamele, promovarea si sponsorizarile, care pot aduce amenzi de pana la 400.000 pesos (8.000 dolari), o pedeapsa de pana la 3 ani de inchisoare sau retragerea licentei de afaceri.

Duterte a fost el insusi un fumator inrait, dar s-a lasat dupa ce a fost diagnosticat cu boala Buerger, care poate cauza blocaje in vasele de sange.

Spatiile speciale pentru fumat vor trebui sa aiba maxim 10 metri patrati si vor trebui sa fie la cel putin 10 metri de intrarile cladirile.

Forte speciale anti-fumat, coordonate de politisti, vor fi create in localitati.

Tara are circa 17 milioane de fumatori (aproape jumatate dintre barbati si 9% dintre femei), aproape o treime din populatie, potrivit unui raport din 2014.