Mediatorul ONU le-a prezentat reprezentantilor Guvernului si opozitiei siriene o prounere vizand pregatirea unei noi Constitutii, unul dintre subiectele majore de pe ordinea de zi a negocierilor de pace reluate marti la Geneva, relateaza Agerpres care citeaza AFP.

Delegatia regimului, condusa de catre ambasadorul sirian la ONU Bashar al-Jaafari, si delegatia Inaltului Comitet pentru Negocieri (HCN), din care fac parte principalele grupari aflate in opozitie, au reluat discutiile miercuri cu emisarul special al ONU pentru Siria Staffan de Mistura.

In afara de sirieni, diplomatul italiano-suedez s-a intalnit cu Henry Ensher, ambasadorul american pe langa organizatii internationale si cu adjunctul ministrului rus de Externe Ghenadi Gatilov, cu care s-a intalnit deja marti.

Doua surse din cadrul opozitiei au declarat pentru AFP ca mediatorul a prezentat marti seara HCN un document care propune infiintarea unei echipe de activisti din societatea civila si de tehnocrati insarcinati sa pregateasca terenul in vederea unei viitoare Constitutii.

Aceasta echipa "consultativa" ar putea sa treaca la treaba imediat si sa elaboreze "un proiect constitutional potrivit optiunilor specifice", se arata in acest document, dupa care AFP a obtinut o copie.

Acest lucru va permite "sa se evite un vid constitutional sau juridic in timpul procesului tranzitiei politice care este in curs de negociere".

Viitoarea Constitutie este unul dintre cele patru subiecte introduse pe ordinea de zi de catre mediator - alaturi de lupta impotriva terorismului, guvernanta (termen folosit pentru a evoca o tranzitie politica) si organizarea unor alegeri.

Insa unul dintre reprezentantii HCN, Munzer Makhos, a declarat pentru AFP ca opozitia are "multe rezerve" fata de aceasta propunere.

"Acest document a fost o surpriza. Nu ne asteptam", a recunoscut el. "Nu stim care este obiectivul si cum va fi pus in aplicare. Nu vrem alt grup sau alta comisie in afara controlului nostru".

Reprezentantii Guvernului sirian prezenti la Geneva nu au vrut sa comenteze, insa o sursa apropiata delegatiei lor a confirmat ca au primit o copie a documentului.

Cinci randuri de negocieri indirecte - cele doua delegatii refuza sa-si vorbeasca fata in fata - au fost deja organizate din 2016 pe malul Lacului Leman de catre mediatorul ONU, dar fara vreun rezultat.

In decurs de sase ani, in razboi au fost ucise 320.000 de persoane, jumatate din sirieni si-au abandonat casele, iar economia si infrastructura tarii au fost distruse.

Miercuri, familii de detinuti sirieni s-au adnat in fata Palatului Natiunilor - sediul ONU la Geneva - cu portrete ale rudelor lor disparute.

Ele le-au scris numele pe bande lungi de hartie, asezate pe jos.