Coreea de Nord a lansat duminica o racheta balistica, sfidand apelurile internationale contra programului sau de inarmare, transmite Reuters.

Coreea de Nord a efectuat numeroase teste de rachetaFoto: Captura YouTube

UPDATE 9.57Vladimir Putin este ingrijorat de testul nord-coreean, a declarat un purtator de cuvant al Kremlinului, in conditiile in care presedintele rus viziteaza Beijingul. De asemenea, China a spus ca testul incalca rezolutiile ONU, dar a cerut ca toate partile sa aiba o atitudine retinuta pentru a nu exacerba tensiunile.

Comandamentul SUA din Pacific a spus ca analizeaza tipul rachetei, adaugand ca aceasta nu s-a comportata ca una balistica intercontinentala. Ministrul japonez al apararii, Tomomi Inada a afirmat ca racheta ar putea fi de un tip nou.

Racheta a zburat 700 de kilometri si atins o altitudine de peste 2.000 de kilometri, cifre mai mari decat in cazul rachetei cu raza intermediara pe care Coreea de Nord a testat-o cu succes in februarie in aceeasi regiune Kusong.

Opinia la nivel international este ca Nordul lucreaza la dezvoltarea unei rachete intercontinentale nucleare capabile sa atinga Statele Unite. Donald Trump a promis ca acest lucru nu se va intampla.

Expertii afirma ca testul de duminica a dezvaluit o racheta cu raza considerabil mai mare decat cele testate anterior, ceea ce arata ca tara condusa de Kim Jong Un a facut probabil progrese din februarie si pana acum.

Altitudinea proiectilului indica faptul ca acesta a fost lansat pe o traiectorie inalta.

David Wright, co-director al UCS Global Security Program si expert in rachete afirma ca daca racheta ar fi fost trasa pe o traiectorie standard ar fi avut o raza maxima de 4.500 de kilometri.

Kim Dong-yub, de la Institutul pentru Rasaritul Indepartat de la Universitatea Kyungnam din Seoul estimeaza ca lansarea pe o traiectorie standard ar fi oferit o raza de 6.000 de kilometri, ceea ce inseamna ca ar fi putut atinge Hawaii.

O racheta este considerata intercontinentala balistica daca are o raza mai mare de 6.000 de kilometri.

Japonia a transmis ca racheta a zburat jumatate de ora inainte sa cada in mare intre coasta nord-coreeana de est si Japonia si a atins o altitudine de peste 2.000 km, estimare avansata si de Coreea de Sud. Nordul trage de obicei in acea directie rachetele testate.

“Daca acea informatie este corecta, atunci lansarea ar putea, intr-adevar sa fie a unei noi rachete cu raza lunga”, a spus Jonathan McDowell de la Centrul pentru Astrofizica Harvard Smithsonian, facand referire altitudinea estimata.

“Cu siguranta este ingrijorator”, a adaugat el.

Lansarea de duminica a avut loc la doua saptamani dupa ce Coreea de Nord a testat o racheta ce s-a dezintegrat la cateva minute dupa lansare, al patrulea esec consecutiv in domeniu al Phenianului.