Fostul presedinte finlandez Mauno Koivisto a murit vineri la varsta de 93 de ani intr-un spital din Helsinki, a informat administratia prezidentiala, citata de DPA.

Koivisto a avut două mandate de câte șase ani în fruntea statului finlandez, între 1982 și 1994, a deținut de asemenea de două ori funcția de prim-ministru și a servit și ca ministru de finanțe și guvernator al Băncii Finlandei.

El a fost primul social-democrat ales președinte al statului.

În ultimii ani, suferea de Alzheimer, iar în martie soția sa, Tellervo, cu care era căsătorit din 1952, a dezvăluit că fostul președinte a fost mutat la un centru de îngrijire.

Mauno Koivisto s-a născut la Turku, un oraș de coastă din sud-vestul Finlandei. Tatăl său era dulgher, iar mama i-a murit când el avea doar 10 ani.

Koivisto a luptat ca soldat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și ulterior a lucrat în docurile din Turku, scrie Agerpres. Interesul său pentru politică a crescut după război și s-a alăturat astfel, în 1947, formațiunii social-democrate.

De-a lungul următorilor ani, el și-a continuat educația la seral, iar în 1956 și-a finalizat teza de doctorat.

Ca președinte, într-o perioadă în care șeful statului finlandez exercita o mare influență asupra afacerilor externe, a susținut bune relații cu Uniunea Sovietică și liderul acesteia, Mihail Gorbaciov.

La finalul președinției lui Mauno Koivisto, Finlanda a încheiat negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

După ce s-a pensionat, a scris mai multe cărți despre viața sa și Rusia.

Președinția finlandeză a indicat că Mauno Koivisto va fi înmormântat cu funeralii de stat, data acestora urmând a fi anunțată.