Un baiat de 12 ani care sufera de o tumoare la creier a primit autorizatie din partea unui tribunal olandez sa refuze un tratament prin chimioterapie, impotriva vointei tatalui sau, scrie AFP.

In noiembrie, o tumoare a fost diagnosticata la David. Copilul a fost operat pentru inlaturarea tumorii. Acesta a fost supus apoi unei radioterapii, a explicat tribunalul.

Doctorii au recomandat insa continuarea cu chimioterapie, "dar David nu dorea acest tratament si a fost sustinut in aceasta alegere de mama sa", a aratat judecatorul.

Potrivit presei olandeze, copilul, ai carui parinti sunt divortati, dorea sa incerce medicina alternativa.

Tatal sau a depus atunci plangere la un tribunal din Alkmaar, in nordul Olandei, impotriva serviciilor locale pentru protectia copilului, apreciind ca fiul sau ar trebui obligat sa continue tratamentul.

David a fost intervievat de psihologi specializati care au concluzionat ca acesta era in deplinatatea facultatilor mintale, o stare buna de spirit si "o puternica dorinta de a trai", dar era ingrijorat ca efectele secundare ale chimioterapiei ii vor afecta stilul de viata.

Judecatorul a explicat ca intelege preocuparile tatalui dar a estimat ca "nu exista niciun motiv sa nu fie respectata alegerea lui David".

Acesta a invocat si legea olandeza a eutanasiei, care autorizeaza minorii in faza terminala cu varsta cuprinsa intre 12 si 18 ani sa opteze la ajutor pentru a muri.

Legea permite copiilor mai mari de 12 ani sa "ia decizii asupra propriilor tratamente in cazul unor afectiuni mortale".