Presedintele ales al Frantei, Emmanuel Macron, si-a exprimat speranta marti seara ca Europa "sa se poata repune in miscare" si ca ea sa fie in acelasi timp "cuceritoare" si protectoare, intr-un mesaj video difuzat cu ocazia Zilei Europei, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Emmanuel MacronFoto: Agerpres/EPA

"Eu nu voi fi un presedinte asezat. Eu sunt un presedinte al Republicii franceze care vrea ca Europa de astazi si de maine sa se poata pune in miscare, ca ea sa fie demna de promisiunile de ieri pentru a aduce promisiuni de maine", a declarat candidatul "En marche!" ales duminica, pe fundalul drapelelor francez si european.

"Nu este vorba de a continua o Europa din 1950, care sa ramana incremenita pentru eternitate. Daca vrem sa fim la inaltimea acestei aniversari, a acestui 9 mai 1950, trebuie sa ne reconstruim Europa, trebuie sa mergem mai departe", a lansat Macron, facand astfel aluzie la declaratia fondatoare a lui Robert Schuman.

El si-a laudat proiectul din timpul campaniei pentru alegerile prezidentiale: nu este vorba de a "apara o Europa naiva, uneori ineficienta, insuficienta" pentru ca "avem nevoie de o Europa cuceritoare, in ceea ce priveste subiectul climatic, in materie de securitate colectiva, de relatii internationale".

Potrivit presedintelui ales, este necesara "o Europa puternica, care sa poata vorbi cu SUA, cu China si cu atatea alte puteri", "o Europa care isi apara valorile".