Oficialii europeni au fost printre primii care au reactionat duminica seara la alegerea centristului Emmanuel Macron la presedintia franceza, salutand o "victorie" pentru Europa, apoi si presedintele american Donald Trump l-a felicitat pentru "victoria detasata", scrie AFP.

Francezii au ales un "viitor european", a salutat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Presedintele Consiliului European Donald Tusk a salutat decizia francezilor pentru "Libertate, Egalitate, Fraternitate".

"Contam pe Franta, in inima Europei, pentru a schimba intreaga Uniune si pentru a o aduce mai aproape de cetateni" a sciris pe Twitter presedintele Parlamentului European Antonio Tajani felicitandu-l pe Emmanuel Macron.

"Felicitari lui Emmanuel Macron pentru victoria sa de astazi ca urmatorul presedinte al Frantei", a scris presedintele american Donald Trump pe Twitter. "Astept cu nerabdare sa lucrez cu el".

Hillary Clinton, adversarul dl Trump in 2016 la alegerile prezidentiale, a vorbit pe Twitter despre o "victorie pentru Macron, pentru Franta, UE si din lume".

"Felicitari poporului francez. Ati votat pentru unitate impotriva diviziunii, pentru speranta mai degraba decat pentru frica", a salutat victoria lui Macron reverendul Jesse Jackson, celebru activist pentru drepturile civile americane.

Victoria domnului Macron este "o victorie pentru o Europa puternica si unita si pentru prietenia franco-germana¬, a declarat Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel, care apoi vorbit cu Macron la telefon.

Premierul britanic Theresa May il "felicita calduros" pe Emmanuel Macron, a declarat un purtator de cuvant. "Premierul a reiterat faptul ca Marea Britanie doreste un parteneriat puternic cu o Uniune Europeana sigura si prospera dupa Brexit", a anuntat Downing Street.

Cu toate acestea, Nigel Farage, fostul lider al partidului UKIP, antieuropean, si unul dintre principalii actori ai victoriei taberei DA la referendumul privind Brexitul, a deplans rezultatul alegerilor franceze. "O inselaciune uriasa a fost aprobata prin vot. Macron va fi marioneta lui Juncker", a scris N. Farage pe Twitter.

Victoria lui Emmanuel Macron este "o victorie simbolica impotriva miscarilor protectioniste si reprezinta un vot de incredere in UE", a salutat si prim-ministrul japonez Shinzo Abe alegerea centristului.

Presedintele Comitetului pe probleme internationale al Dumei de Stat, Alexei Pushkov din Rusia a declarat ca "dezamagirea va instala foarte repede", printre alegatorii domnului Macron, care mosteneste,in opinia sa, o "tara divizata, scindata."

Au salutat, de asemenea, alegerea lui Emmanuel Macron si prim-ministrul canadian Justin Trudeau, presedintele ucrainean Petro Porosenko, premierul grec Alexis Tsipras, cel Italian, Paolo Gentiloni, premierul spaniol si cel begian.