Secretarul de stat american, Rex Tillerson, si omologul sau rus, Serghei Lavrov, au discutat vineri telefonic despre modalitatile de punere in practica a unei "dezescaladari" in conflictul sirian, a informat Departamentul de Stat, scrie AFP.

Discutia dintre cei doi demnitari a avut loc la o zi dupa semnarea de catre Rusia, Iran si Turcia a unui acord care instaureaza patru "zone de dezescaladare" in Siria.

Acordul a fost semnat cu prilejul unei reuniuni la Astana, capitala Kazahstanului, la care Statele Unite au asistat numai ca observator.

"Secretarul de stat a discutat astazi (vineri) cu ministrul rus de externe, Lavrov, despre eforturile vizand punerea in practica a unei dezescaladari a conflictului in curs in Siria", a declarat vineri seara purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Heather Nauert intr-un comunicat, potrivit Agerpres.

Statele Unite au salutat joi cu mare prudenta acest acord, afirmand intr-un comunicat ca "sustin orice efort care poate duce intr-adevar la reducerea violentelor din Siria".

Memorandumul nu a fost semnat direct nici de guvernul sirian, nici de opozitie.

Statele Unite participa la negocieri de pace separate sub egida ONU la Geneva, in care blocajele dintre guvern si rebelii sirieni s-au soldat cu un impas.

Un nou ciclu de tratative urmeaza, totusi, sa inceapa luna aceasta la Geneva.

"Secretarul de stat asteapta cu nerabdare sa continue intalnirile cu ministrul de externe pentru a discuta despre rolurile respective ale Statelor Unite si Rusiei pentru a tempera conflictul si a sprijini negocierile de la Geneva cu scopul de a face sa avanseze solutia politica", a adaugat Heather Nauert.

Razboiul din Siria a facut peste 320.000 de morti si milioane de deplasati din martie 2011, reaminteste AFP.