Componenta principala a opozitiei siriene si-a exprimat vineri "preocuparea" in legatura cu "zonele de dezescaladare" pe care un acord intre Rusia, Iran si Turcia prevede sa le instaureze in Siria, transmite AFP.

Potrivit unui memorandum semnat joi intre Moscova si Teheran, sustinatori ai regimului, si Ankara, care ii sprijina pe rebeli, patru zone securizate vor fi create in sectoare din Siria unde se afla rebeli pentru a se ajunge la un armistitiu de durata.

Acordul incheiat intre cele trei tari vizeaza, de asemenea, ameliorarea situatiei umanitare si crearea "conditiilor pentru a face sa avanseze procesul politic", in timp ce razboiul s-a soldat cu peste 320.000 de morti in sase ani.

Inaltul Comitet de Negocieri (HCN) si-a exprimat insa vineri intr-un comunicat "preocuparile legate de ambiguitatea" acestui acord "care a fost incheiat fara poporul sirian, nu ofera toate garantiile necesare si caruia ii lipsesc mecanismele de verificare".

Pentru principala componenta a opozitiei siriene, memorandumul semnat in capitala Kazahstanului, Astana, "nu are suficienta legitimitate".

In comunicatul sau, HCN respinge, pe de alta parte, rolul de garant oferit Iranului, alaturi de Rusia si Turcia.

Delegatia rebela prezenta la Astana si-a facut cunoscuta opozitia fata de aceasta masura, in special referitor la rolul de garant al Iranului, scrie Agerpres. De altfel, membrii acestei delegatii au parasit zgomotos joi sala in momentul ceremoniei de semnare.

Cele patru "zone de dezescaladare" prevazute de acord, repartizate pe sectoare din opt provincii siriene, trebuie sa fie delimitate de cele trei tari garante pana la 4 iunie pentru o perioada de sase luni ce ar putea fi prelungita. Ele vor fi dublate de 'zone de securitate' cu posturi de control si centre de supraveghere gestionate in comun de 'fortele tarilor garante' si posibil 'de alte parti'.

In aceste zone, fortele guvernamentale si gruparile inarmate ale opozitiei vor trebui sa inceteze utilizarea oricarui tip de arme, inclusiv a aviatiei.

Documentul exclude "gruparile teroriste", definite ca gruparea Stat Islamic, "Frontul al-Nusra" (fosta denumire a actualului Front Fateh al-Sham) si toate grupurile, entitatile si indivizii care le sunt afiliati.