Guvernul Statelor Unite a respins in mod ilegal cereri de azil la frontiera Mexic, arata un raport publicat miercuri de catre organizatia Human Rights First. "Politistii de frontiera ar trebui sa trimita solicitantii de azil sau pe cei care isi exprima teama de persecutie, la intalniri de evaluare sau la o instanta", spune raportul citat de AFP.

"In loc sa faca asta, agentii de frontiera blocheaza accesul la azil refuzand sa ia in considerare cererile. Aceasta practica incalca legislatia si obligatiile asumate de SUA prin tratate", explica raportul.

Studiul a fost realizat in perioada februarie si aprilie 2017, pritnre 125 de solicitanti de azil care au incercat sa treaca frontiera incepand din noiembrie 2016, a declarat pentru AFP Corinne Duffy, purtatorul de cuvant al organizatiei pentru apararea drepturilor omului.

Solicitantii de azil carora li s-a refuzat trecerea prin unele puncte de frontiera au ramas blocati in zone din Mexic unde risca sa devina o prada usoara pentru "carteluri, contrabandisti si traficanti", unii fiind rapiti, violati sau jefuiti, potrivit raportului.

Potrivit doamnei Duffy este "imposibil de spus exact cat de multi solicitanti de azil sunt acceptati sau respinsi in SUA", dar statistici recente arata ca 8 000 de candidati au avut dosarul inregistrat in perioada decembrie 2016 - martie 2017.