Directorul Biroului Federal de Investigatii (FBI), James Comey, si-a aparat miercuri dupa-amiaza in fata senatorilor americani decizia de redeschidere a investigatiei cu privire la serverul privat de e-mail al lui Hillary Clinton, decizie anuntata cu doar cateva zile inainte de alegerile prezidentiale din Statele Unite, relateaza news.ro citand pe Reuters.

De asemenea, acesta a declarat ca ascunderea deciziei de redeschidere a investigatiei ar fi reprezentat o eroare "catastrofala" pentru FBI.

James Comey a precizat ca ar fi "gretos" ca cineva sa creada ca redeschiderea investigatiei pe 28 octombrie a influentat intr-un anumit mod rezultatele alegerilor prezidentiale din Statele Unite.

Reactia directorului agentiei de informatii vine la doar o zi dupa ce prezidentiabila democrata a declarat ca era in drum spre o victorie sigura inainte de publicarea scrisorii directorului FBI, care a redeschis investigatia cu privire la e-mailurile candidatei democrate dupa descoperirea unor noi dovezi pe dispozitivele detinute de Anthony Weiner.

A doua investigatie a dovedit ca noile e-mailuri descoperite erau copii ale celor deja analizate in urma cu mai multe luni, dar anuntul lovise deja campania Clinton.

De asemenea, e-mailurile furate de hackerii rusi si publicate in ultima luna de campanie pe WikiLeaks au ridicat semne de intrebare in mintile oamenilor care erau inclinati sa voteze pentru Hillary Clinton, tocmai pentru a nu permite unui candidat precum Donald Trump sa ajunga la Casa Alba.

In Comisia Judiciara a Senatului, James Comey a sustinut ca motivul pentru care a anuntat public redeschiderea investigatiei are legatura cu declaratiile sale anterioare din fata congresmenilor, pe care i-a anuntat in repetate randuri ca a incheiat ancheta cu privire la Hillary Clinton.

"In opinia mea, ar fi fost vorba de o incercare de ascundere daca nu as fi vorbit despre asta. Iar, in opinia mea, ascunderea este catastrofica", a precizat directorul FBI.

Dupa doar cateva zile de la redeschiderea investigatiei, agentia a anuntat ca noile descoperiri nu schimba concluzia anterioara de a nu recomanda acuzatii penale pentru Clinton.

Insa, multi lideri democrati au criticat dur actiunile agentiei, sustinand ca redeschiderea investigatiei fara nicio dovada a provocat daune ireparabile campaniei fostului secretar de stat, cu doar doua saptamani inainte de alegerile prezidentiale din SUA.

De asemenea, senatorii l-au intrebat pe James Comey de ce a decis sa anunte public redeschiderea investigatiei cu privire la Clinton, dar nu si legaturile incriminatorii dintre asociatii republicanului Donald Trump si agentii Kremlinului.

Comey a incercat sa-i convinga pe senatori ca a facut totusi alegerea corecta, iar comportamentul sau nu a influentat rezultatele alegerilor prezidentiale din SUA.