Enciclopedia online Wikipedia va ramane blocata in Turcia atat timp cat deciziile justitiei care cer retragerea unor articole considerate false de catre Ankara nu vor fi aplicate, a avertizat miercuri un oficial turc, citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Este imposibil sa redeschidem Wikipedia atat timp cat deciziile justitiei nu sunt aplicate", a declarat presedintele Autoritatii pentru tenologiile comunicatiilor si informarii (BTK) Omer Fatih Sayan, pentru agentia pro-guvernamentala Anadolu.

"Daca publica informatii, Wikipedia trebuie sa le verifice (...) Cer Wikipedia sa rezolve problemele care sunt la originea inchiderii sale", a adaugat oficialul turc.

Autoritatile turce blocheaza de sambata accesul la Wikipedia din cauza unor articole care stabilesc o legatura intre Ankara si organizatii extremiste.

Enciclopedia online, unul dintre cele mai accesate site-uri din lume, a atacat in apel decizia justitiei, a scris marti cotidianul Hurriyet.

Primaria Istanbulului a anulat marti invitarea la un forum dedicat oraselor "inteligente" a fondatorului Wikipedia, Jimmy Wales.

Reactionand sambata la blocarea site-ului, Wales scrisese pe Twitter ca "accesul la informare este un drept uman fundamental. Popor turc, voi fi intotdeauna alaturi de tine pentru a apara acest drept".

Anadolu a scris ca autoritatile turce au decis sa blocheze accesul dupa ce Wikipedia a refuzat sa retraga articole in care Turcia era pusa "pe acelasi plan" cu grupari extremiste si era acuzata de colaborare cu acestea.

O serie de opozanti, printre care militiile kurde, acuza Ankara ca ar colabora uneori cu jihadisti din Siria.

Internautii nu puteau, miercuri, sa acceseze din Turcia Wikipedia fara un VPN.