Opozitia venezueleana blocheaza marti strazile oraselor din tara pentru a protesta decizia presedintelui Nicolas Maduro de a crea un nou superorganism intitulat “adunarea constituanta”, o mutare despre care spun ca este menita sa-l mentina la putere prin evitarea alegerilor, transmite Reuters.

Lupte de strada in VenezuelaFoto: Captura YouTube

Dupa o luna de proteste aproape zilnice care cer alegeri generale, Maduro a anuntat luni infiintarea unei adunari populare ce are puterea de rescrie constitutia. Zeci de persoane au fost ucise in cadrul protestelor in ultimele saptamani.

Guvernul sau a spus ca opozitia promoveaza violentele de strada si refuza dialogul, asa ca nu are alta solutie decat sa reformeze radical structura de putere a Venezuelei pentru a aduce pace sociala.

Inamicii lui Maduro, un fost sofer de autobuz ajuns acum sa fie acuzat ca s-a transformat in dictator, spun ca el de fapt intentioneaza sa puna in noua adunare oamenii sai pentru a evita alegerile, pe care probabil le-ar pierde din cauza dezastrului economic din tara.

Alegerile regionale, programate sa aiba loc anul trecut, nu au fost convocate inca iar alegerile prezidentiale ar trebui sa se desfasoare anul viitor.