Liderii Uniunii Europene au cazut de acord rapid si in mod unanim in privinta liniilor directoare ale negocierilor de Brexit, a anuntat sambata presedintele Consiliului European, Donald Tusk, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 17.00 Klaus Iohannis a declarat dupa intrunirea liderilor europeni ca nu se va trece la negocierea viitoarei relatii a UE cu Marea Britanii decat dupa ce se va ajunge la suficiente concluzii in discutiile de Brexit.

De asemenea, a subliniat seful statului, niciuna dintre cele 27 de tari UE nu are de gand sa negocieze separat sau sectorial.

Se va negocia totul la pachet, aceasta uniune este extrem de importanta si va da greutate negocierilor noastre. Nu suntem dispusi la niciun compromis, a subliniat Iohannis.

“Liniile directoare, adoptate cu unanimitate. Mandatul politic ferm si corect al UE27 pentru negocierile de Brexit este gata”, scrisese Tusk intr-un tweet postat la putin timp dupa inceperea summit-ului liderilor UE.

Potrivit unor oficiali, aprobarea acestora a durat un minut si a fost urmata de aplauze ale liderilor europeni.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker a postat si el un tweet in care scrie “Unitate in actiune”.

Negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier, urmeaza sa inceapa discutiile cu regatul Unit in iunie, dupa alegerile parlamentare din Marea Britanie.

Liniile directoare adoptate il obliga pe Barnier sa obtina un acord care asigura drepturile celor 3 milioane de expati UE care traiesc in Marea Britanie si sa se asigure ca Londra plateste zecile de miliarde de euro despre care Bruxellesul spune ca le datoreaza.

“Suntem pregatiti. Suntem uniti”, a spus Barnier.