Cancelarul german, Angela Merkel, spune ca Marea Britanie nu poate avea aceleasi drepturi ca un stat membru UE sau sa negocieze relatiile comerciale pana nu se clarifica intrebarile privind procesul Brexit, scrieThe Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Angela Merkel a spus ca politicienii britanici tot traiesc cu iluzia ca Marea Britanie isi va pastra majoritatea drepturilor si privilegiilor odata ce paraseste Uniunea Europeana,.

“Tarile cu un statut de tara terta - si asta va fi Marea Britanie - nu pot si nu vor avea aceleasi sau chiar mai multe drepturi ca un membru al Uniunii Europene. Toti cei 27 de membri ai Uniunii Europene si institutiile europene sunt de acord cu asta”, a spus canecelarul german in fata Parlamentului, inainte de summitul UE din weekend, cand liderii europeni vor adopta oficial liniile de negociere a Brexitului.

Merkel a mai spus ca nu are sens sa negociezi o viitoare relatie Marea Britanie- Uniunea Europeana fara sa existe o intelegere cu privire la angajamentul financiar al Angliei fata de Uniunea Europeana, astfel discutiile ar putea incepe abia dupa ce intrebarile cu privire la contributiile financiare au fost satisfacute.

“Putem face o intelegere cu Marea Britanie cu privire la viitoarea relatie cu UE abia dupa ce toate intrebarile privind iesirea ei vor fi clarificate”, a spus Merkel.

“Asta inseamna ca cu cat mai repede este pregatit guvernul britanic sa gaseasca solutii constructive, cu atat mai repede putem veni in intampinarea dorintei lor de a vorbi in timpul negocierilor de parasire a UE despre viitoarele relatii dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana. Dar mai intai trebuie sa stim cum vede Marea Britanie relatia ei cu noi”, a adaugat cancelarul german.