Rusia a anuntat miercuri ca a interzis o miscare prodemocratie fondata de un critic al Kremlinului, Mihail Hodorkovski, care organizeaza proteste antiguvernamentale de amploare sambata, inainte de alegerile prezidentiale de anul viitor, relateaza news.ro care citeaza Reuters.

Mihail HodorkovskiFoto: Captura Youtube.com

Parchetul General a anuntat intr-un comunicat ca activitatea Fundatiei Rusia Deschisa, pe care a descris-o drept o organizatie britanica, este "indezirabila" in Rusia.

Interdictia vine cu cateva zile inainte de un protest antiguvernamental de amploare organizat de fundatie, pentru a incerca sa exercite presiuni asupra lui Vladimir Putin, care ar urma sa candideze pentru al patrulea mandat anul viitor. Rusia Deschisa cere retragerea lui Putin din politica.

Hodrkovski, un critic cunoscut al Kremlinului, a scris pe o retea de socializare ca procurorii au actionat astfel pentru ca au fost alarmati de protest.

Autoritatile considera orice manifestatii care nu au aprobare drept ilegale si au fost alarmate de amploarea manifestatiilor ancticoruptie de luna trecuta.

Pe langa fundatia lui Hodorkovski, Parchetul a interzis si Institutul pentru Rusia Moderna, descris drept o organizatie americana, precum si Miscarea Civila Rusia Deschisa, descrisa drept britanica.