Un judecator american a suspendat marti aplicarea unui decret al presedintelui american Donald Trump care viza blocarea finantarii federale pentru colectivitatile care se opun politicii sale antiimigratie, scrie AFP.

Judecatorul William Orrick, de la un tribunal federal din San Francisco, a decis aceasta interdictie temporara de importanta nationala, lund in considerare argumentele avocatilor care reprezinta San Francisco, California si Santa Clara. Dezbaterea pe fond va avea loc ulterior.

Autoritatile din Santa Clara, un exemplu al acestor "orase- sanctuar", care sunt angajate pentru a proteja oamenii fara acte legale, au laudat intr-o declaratie decizia ￯istorica￯, considerand-o "un pas inapoi pentru politica fricii".

Alaturi de San Francisco, Santa Clara a dat in judecata guvernul lui Donald Trump, in speranta de a obtine o noua suspendare in tribunal a unui alt decret care ar interzice intrarea timp de trei luni in SUA a cetatenilor din sase tari ( initial sapte) majoritar musulmane, precum si sosirea refugiatilor.

Autoritatile din Santa Clara sustin ca ar putea pierde aproape 1,7 miliarde dolari, din cauza decretului care ar urma sa retraga finantarea din fonduri federale a oraselor - mai ales pentru politia locala si refuza sa coopereze cu politia federala in problema imigratiei.

Orasele-sanctuar sunt acelea unde autoritatile locale refuza cooperarea cu cele federale in actiunile impotriva imigrantilor ilegali. Unele orase elibereaza pentru acestia acte de identitate valabile pe plan local. In altele, politia nu opereaza arestari doar pe baza statului de imigrant, ci numai daca exista mandate pentru infractiuni.