Emmanuel Macron, candidatul miscarii de centru En Marche!, este castigatorul primului tur al alegerilor prezidentiale din Franta, cu 23,75% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale definitive anuntate luni dimineata de ministerul francez de Interne. Macron se va confrunta in turul al II-lea cu Marine Le Pen, candidata Frontului National (extrema dreapta), care a obtinut 21,53% din voturi in primul tur. Primul tur al scrutinului prezidential din Franta s-a bucurat de o prezenta masiva la urne - aproape 80% dintre cetatenii cu drept de vot. Emmanuel Macron este cotat in sondaje ca favorit detasat in turul al II-lea.

HotNews.roFoto: Hotnews

Candidatul dreptei, republicanul Francois Fillon, se afla pe locul 3, cu 19,91% din voturi, urmat de Jean-Luc Melenchon (extrema stanga) cu 19,64% si, la mare distanta, de candidatul stangii, Benoit Hamon, cu 6,35%.

-------------------------

Ora 06.45 Rezultatele definitive dupa primul tur anuntate de ministerul Francez de Interne:

1- Emmanuel Macron - En marche! - 23,75%

2- Marine Le Pen - Frontul National - 21,53%

3- François Fillon - Republicanii - 19,91%

4- Jean-Luc Mélenchon - Franta Nesupusa - 19,64%

5- Benoît Hamon - Partidul Socialist - 6,35 %

6- Nicolas Dupont-Aignan - Debout la France - 4,75%

7- Jean Lassalle - Rezistam - (432.569 voix) 1,22 %

8- Philippe Poutou - Noul partid anticapitalist - 1,10 %

9- François Asselineau - Uniunea populara republicana - 0,92 %

10- Nathalie Arthaud - Lupta Proletară - 0,65 %

11- Jacques Cheminade - Solidaritate si progres - 0,18 %

Ora 0:29: Emmanuel Macron a trecut inaintea lui Marine Le Pen, cu 23,54%, fata de 22,33% candidata de extrema dreapta - rezultate dupa numararea a peste 80% din voturi.

Ora 23:35: Noi rezultate oficiale partiale: Le Pen - 23,45%, Macron - 22,89%, Fillon - 19,71%, Melenchon - 18,51%.

Trei sondaje realizate la iesirea de la urne il indicau drept castigator pe Emmanuel Macron, iar pe Marine Le Pen pe locul al doilea, in timp ce un al patrulea sondaj ii dadea pe cei doi candidati la egalitate de voturi in primul tur.

Candidatul dreptei, conservatorul Francois Fillon, este pe locul 3, cu 19.63%, iar Jean-Luc Melenchon (extrema stanga) pe locul al patrulea, cu 18.09%.

Atat candidatul dreptei, Francois Fillon, cat si cel al stangii, Benoit Hamon, si-au anuntat sprijinul pentru Emmanuel Macron in turul al doilea al alegerilor. De asenemea, cel mai mare sindicat din Franta a anuntat, duminica seara, ca va indemna oamenii sa il voteze pe Emmanuel Macron in turul al II-lea.

Jean-Luc Melenchon (extrema stanga)a anuntat duminica seara ca nu va sustine pe nimeni in turul al doilea.

  • Emmanuel Macron ar putea fi cel mai tanar presedinte al Frantei, dupa o ascensiune rapida in politica

Emmanuel Macron (39 de ani) ar putea deveni cel mai tanar presedinte al Frantei, dupa o ascensiune rapida in politica. Macron a fost timp de doi ani ministru al Economiei (2014-2016), insa nu a fost niciodata membru de partid si nu a mai candidat pana acum la vreo functie publica.

Candidatul miscarii de centru En Marche! a fost promovat in politica de catre actualul presedinte socialist, care l-a numit consilier pe economie la Elysee, inainte de a-l promova la conducerea ministerului Economiei, in perioada 2014-2016.

Macron a studiat Stiinte Politice si a absolvit Scoala Nationala de Administratie, dupa ce s-a ocupat de investitii bancare la Rothschild&Cie Banque si a cochetat intr-o prima faza cu politica aderand la Partidul Socialist, a intrat in primul guvern al lui Francois Hollande.

In 2014 a fost numit ministru al Economiei, pozitie din care i-a nemultumit pe socialisti printr-o serie de masuri considerate a fi mai degraba de dreapta, pro-piata. A demisionat anul trecut pentru a intra in cursa prezidentiala, ca reprezentant al propriei miscari politice de centru, En Marche!. Miscarea En Marche! a fost creata in aprilie anul trecut si este o entitate intre partid politic si miscare cetateneasca.

Alegerile prezidentiale din Franta au fost marcate de valul de atentate teroriste care a lovit tara in ultimii doi ani si de o campanie electorala marcata de scandaluri de coruptie fara precedent, in care au fost implicati doi dintre principalii candidati: Marine Le Pen si Francois Fillon.

Dupa ce alti candidati ai fortelor de centru-stanga si centru-dreapta au pierdut teren fie din cauza unor controverse, fie din cauza radicalizarii discursului politic sub influenta ascensiunii populismului de tipul Frontului National, Macron si-a mentinut imaginea celui mai echilibrat candidat, in pofida lipsei unei charisme tipice politicienilor cu experienta.

A starnit la randul sau controverse, dar nu de natura profesionala, ci care tin de viata privata: este casatorit cu fosta sa profesoara de franceza, cu 20 de ani mai in varsta decat el, avand in acest moment sapte nepoti.

In campania electorala s-a remarcat in special prin promisiuni de natura economica - de la reduceri fiscale pentru corporatii la o pozitie flexibila privind durata saptamanii de lucru, reducerea somajului, investitii pentru reconversie profesionala, sprijin pentru energie regenerabila si modernizarea infrastructurii.