Un tanar israeliano-american, de 18 ani, aflat in detentie provizorie din 23 martie in Israel, a fost inculpat vineri in SUA pentru ca ar fi amenintat prin telefon centre ale comunitatii evreiesti, a indicat ministerul american al Justitiei, citat de AFP.

Michael Ron David Kadar este acuzat ca ar fi efectuat, intre 4 ianuarie si 7 martie, "multiple apeluri telefonice amenintatoare evocand alerte cu bomba sau atacuri armate in numeroase centre comunitare evreiesti de-a lungul Floridei", a explicat ministerul, intr-un comunicat, precizand ca niciun exploziv nu a fost in final descoperit, potrivit Agerpres.

Dar aceste amenintari au dus la inchiderea, evacuarea sau izolarea locatiilor vizate de aceste false alerte, precum si mobilizarea fortelor de securitate si a personalului de urgenta, a relevat ministerul, precizand ca suspectul a folosit mai multe artificii tehnologice pentru a-si disimula identitatea (modificarea vocii, schimbarea adresei IP, etc).

Tanarul este de asemenea vizat de o plangere federala in Georgia, unde este suspectat ca ar fi dat, prin telefon, informatii nereale politiei cu privire la o "falsa situatie violenta implicand mai multe persoane intr-o resedinta privata situata la Athens, in Georgia", a indicat ministerul citat.

Kadar este totodata acuzat de hartuire pe internet, a adaugat sursa mentionata.

Aceste amenintari au alimentat speculatii asupra unei cresteri a antisemitismului in urma alegerii lui Donald Trump in functia de presedinte al SUA.

Un tribunal israelian a prelungit din nou joi, cu cinci zile, detentia provizorie a tanarului, suspectat de a fi la originea a zeci de alerte false cu bomba, cu tonalitate antisemita, in lume, inclusiv in Australia si Noua Zeelanda.

El a fost arestat pe 23 martie la Askelon, in Israel.