Militari irakieni au primit ingrijiri in urma unui atac cu armament chimic comis sambata de gruparea jihadista Statul Islamic in orasul Mosul, a anuntat miercuri un oficial american, relateaza news.ro care citeaza AFP.

Membri ai organizatiei extremiste au lansat un agent chimic de slaba intensitate impotriva unor militari irakieni, in vestul Mosulului - un oras din nordul Irakului pe care coalitia antijihadista incearca sa-l recucereasca de la acestia -, si care lucreaza cu consilieri militari americani si australieni, a precizat generalul de divizie Joseph Martin.

"Militarii irakieni (...) se aflau in apropierea locului atacului. Ei au primit ingrijiri adecvate, pentru a ne asigura ca sunt bine", a precizat generalul Martin, care conduce o divizie terestra a coalitiei tarilor ce lupta impotriva Statului Islamic.

Armata americana nu stie inca daca australieni sau americani se afla printre victime, a adaugat el.

Agentul chimic, care este in curs sa fi analizat, provenea de la "tiruri indirecte".

"Nimeni nu a murit (...), iar vestea buna este ca nimeni nu a fost grav ranit" in acest atac, a precizat generalul.

Gruparea Statul Islamic efectueaza cu regularitate atacuri chimice, insa impactul acestora asupra operatiunilor militare este, pana in prezent, minim. Bombele si gloantele conventionale ale jihadistilor provoaca mult mai multe victime.

Toti militarii de pe front ar trebui sa poarte "echipament specific" menit sa-i protejeze de eventuale atacuri chimice, a subliniat Martin, fara sa precizeze daca militarii afectati sambata purtau aceste echipamente.

Lansata pe 17 octombrie, batalia de la Mosul a permis trupelor guvernamentale irakiene sa-i respinga in ianuarie pe jihadisti din partea de est a ultimului lor mare bastion irakian. Incepand din februarie, luptele se concentreaza asupra malului de vest al fluviului Tigru, care taie orasul in doua.

Gruparea Statul islamic a preluat controlul in 2014 asupra unor vaste portiuni din teritoriile Irakului si Siriei. Insa fortele irakiene, sustinute de bombardamente aeriene ale coalitiei conduse de Statele Unite, au recucerit de atunci multe dintre aceste teritorii.