Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, sustine intr-un interviu acordat CNN ca reformele constitutionale aprobate de o majoritate fragila in referendumul constroversat de duminica nu-l transforma intr-un dictator, desi ii largesc considerabil puterile, potrivit news.ro. De asemenea, el a insistat ca reformele nu au nimic de a face cu dorinta sa de putere, ci mai degraba cu nevoia de a imbunatati sistemului politic din Turcia.

"Sunt intr-adevar un muritor, as putea muri in orice moment", a precizat presedintele de la Ankara.

Alegatorii turci au aprobat duminica cu o majoritate fragila de 51,4% un pachet de reforme constitutionale, care vor transforma tara dintr-o republica parlamentara intr-una prezidentiala. Acest pachet a fost inaintat prin legislativ de catre Partidul Justitie si Dezvoltare (AKP).

Însă, Erdogan a respins ideea că ar susţine reformele constituţionale din dorinţa de a căpăta mai multe puteri, precizând că este vorba despre îmbunătăţirea sistemului politic din Turcia.

"Acest sistem reprezintă o schimbare, o transformare în istoria democraţiei din Turcia".

Odată revizuită, legea fundamentală îi va permite preşedintelui turc să desfiinţeze funcţia prim-ministrului şi să-şi asume noi puteri extinse prin decrete prezidenţiale. De asemenea, acesta va putea să-şi numească propriul cabinet de miniştri şi o parte din judecători, precum şi să examineze legi respinse de către Parlament.

Recep Tayyip Erdogan a reuşit deja în ultimii ani să transforme o poziţie în mare parte ceremonială într-o bază puternică de putere, lansând o campanie masivă de epurare a disidenţilor, care s-a intensificat după lovitura de stat eşuată din noaptea de 15-16 iulie 2016. Peste 47.000 de persoane au fost arestate după puciul eşuat, iar aproape 200 de jurnalişti sunt în spatele gratiilor.

Preşedintele a dezminţit că aceste reforme constituţionale reprezintă un pas mai aproape spre instalarea unei dictaturi în Turcia.

”Nu ai un sistem prezidenţial acolo unde există dictaturi. Aici avem urne de vot... democraţia îşi primeşte puterea de popor. Este ceea ce numim voinţa naţională”, a precizat Erdogan.

Însă, victoria ”taberei da” a venit cu o marjă extrem de subţire, în ciuda stării de urgenţă şi a campaniei de epurare a disidenţilor din Turcia.

Erdogan nu a sugerat nicio înţelegere cu ”tabăra nu”, în ciuda majorităţii fragile cu care au trecut aceste reforme constituţionale.

”Eu vin din fotbal. Nu contează dacă ai câştigat cu 1-0 sau 5-0. Scopul este de a câştiga jocul”, a declarat liderul de la Ankara.

De asemenea, referendumul a reprezentant pentru mulţi alegători turci un vot de încredere cu privire la administraţia Erdogan, care a condus prin mai mult de un deceniu de creştere economică şi dezvoltare pentru Turcia.

Votanţii ”da” cred că viitorul ţării este mai sigur şi mai prosper cu un lider puternic la cârmă, în vreme ce ”tabăra nu” insistă că este vorba despre tentativa unui lider însetat de putere de a-şi cimenta poziţia.

Erdogan a vorbit şi despre procesul îndelungat de aderare la Uniunea Europeană, acuzând ţările membre că nu şi-au respectat promisiunile faţă de Turcia.

”UE ne-a făcut să aşteptăm la uşă timp de 54 de ani. Din perspectiva unei relaţii politice... asta nu este tolerabil. Am încercat din greu să acceptăm toate criteriile cerute de UE... dar UE nu şi-a respectat promisiunile... Uniunea Europeană trebuie să-şi respecte promisiunile. Dacă nu îşi respectă promisiunile, atunci noi putem să ne retragem. Să vedem ce paşi putem să facem”, a precizat liderul de la Ankara.

Însă, Erdogan s-a arătat încântat de felicitările primite de la Washington, explicând că ar fori să aibă o întâlnire cu preşedintele Donald Trump.

”Ar fi bine să avem o întâlnire faţă în faţă şi să ducem această relaţie mai departe”

De asemenea, liderul turc a sugerat că Statele Unite ar putea să colaboreze bine cu Turcia.