Doua bombardiere rusesti TU-95 au fost interceptate, luni, in spatiul aerian international deasupra coastelor statului american Alaska, de doua avioane de vanatoare americane F-22 Raptor, a confirmat Pentagonul pentru CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

Interceptarea, ce a fost descrisa de catre un oficial militar american drept una "sigura si profesionista", a avut loc la circa 185 de kilometri de insula Kodiak, dupa ce aparatele rusesti au zburat in Zona de identificare pentru aparare aeriana a Alaskai.

Nu au existat comunicatii radio intre pilotii rusi si cei americani, a precizat oficialul american pentru CNN.

Oficialii militari americani au minimalizat importanta incidentului petrecut in aer drept "nimic iesit din comun" si "cu nimic diferit fata de ce am vazut si in trecut in ce priveste aviatia cu raza lunga a Rusiei".

Insa congresmanul republican Adam Kinzinger a declarat pentru CNN ca rusii "incercau sa-si arate coltii" zburand atat de aproape de zona de coasta a Statelor Unite, in contextul tensiunilor dintre cele doua tari.

"A fost o demonstratie de forta a rusilor, sa ne arate ca sunt inca aici", a spus Kinzinger. A fost "o incercare sa se apropie cat pot de mult de frontierele noastre internationale, sa vada care ar fi reactia noastra", a adaugat el.