Dupa ce referendumul pentru schimbarea Constitutiei din Turcia s-a incheiat cu un mic avans pentru Erdogan si acolitii lui, Angela Merkel ia o pozitie ferma. Cancelarul german nu se pronunta asupra rezultatului referendumului si vrea, ca si Uniunea Europeana, sa astepte mai intai aprecierile observatorilor internationali ai OSCE, care au exprimat suspiciuni cu privire la desfasurarea procesului electoral.

Merkel si Erdogan (foto arhiva)Foto: Captura YouTube

Guvernul german solicita presedintelui turc „un dialog respectuos“ cu toate fortele din stat, dar si precizari cu privire la aceste suspiciuni. Merkel solicita ca presedintele Recep Tayyip Erdogan sa vina in intampinarea opozantilor sai politici. „Poporul turc a fost chemat sa se pronunte asupra unei schimbari a Constitutiei Republicii turce. Guvernul german ia la cunostinta rezultatul provizoriu al votului”, se arata incomunicatul oficialal guvernului german, facut de cancelarul Merkel (CDU) si ministrul de externe Sigmar Gabriel (SPD).

Guvernul german respecta dreptul cetatenilor turci de a decide asupra propriei lor ordini constitutionale, insa rezultatul strans al votului arata cat de divizata este societatea turca, se mai arata in comunicat. Aceasta inseamna o mare raspundere pentru conducerea de stat a Turciei si pentru presedintele Erdogan personal.

„Guvernul german asteapta acum, ca dupa o lupta electorala acerba pentru referendum, conducerea Turciei sa caute, de acum incolo, un dialog respectuos cu toate fortele politice si sociale ale tarii”. Se mai multumeste misiunii de observare a OSCE inainte si in timpul referendumului, precizandu-se ca „in aceasta zi de luni”, nu se fac inca referiri „la concluziile finale ale observatorilor OSCE”.

Guvernul german acorda o mare importanta acestei evaluari, se mai spune in comunicat. „Seful biroului OSCE pentru institutii democratice si drepturile omului, Michael Link, a exprimat inca de saptamana trecuta dubii cu privire la garantarea de conditii corecte la referendum”.

„Guvernul german aduce aminte ca in Comisia de la Venetia, a Consiliului European, s-au exprimat suspiciuni grave referitoare atat la procesul in sine, cat si la continutul acestei reforme constitutionale. Ca membru al Consiliului Europei, al OSCE si candidat la intrarea in UE, care este obligat sa respecte criteriile UE de la Copenhaga, pentru democratie si protectia drepturilor findamentale, guvernul turc trebuie sa dea seama referitor la aceste suspiciuni. Pe aceasta tema trebuie sa aiba loc rapid discutii politice cu Turcia, atat la nivel bilateral, cat si intre institutiile europene si Turcia”.

Daca am rezuma mesajul, comunicatul guvernamental de luni, 17 aprilie, arata ingrijorarea din Germania si la nivel de UE, referitoare la derapajele Turciei de la valorile fundamentale ale Uniunii, mai cu seama ca negocierile de aderare ale Turciei sunt in curs. Guvernul german se pronunta cu fermitate si convoaca partile implicate la un foarte curand dialog si, posibil, „la raport” cu privire la neregularitatile electorale semnalate de observatorii internationali.

Germania e intr-o pozitie speciala fata de Turcia, avand pe teritoriul sau peste 2,5 milioane de turci.. Dintre cele 1,43 de milioane abilitate de a vota, la referendum s-au prezentat aproape 700.000, adica 48,73%. Anterior referendumului, au existat tensiuni nu numai intre guvernul de la Berlin si cel de la Ankara, ci si intre membrii comunitatii turce si kurde, sau chiar intre cetateni turci, pe principiul „pro” si „contra” Erdogan.