Statele Unite au ajuns vineri la concluzia ca Beijingul nu isi manipuleaza moneda nationala pentru a stimula exporturile, oficializand recentul reviriment al presedintelui Donald Trump in legatura cu aceasta problema si, in acelasi timp, au avertizat Germania impotriva excedentelor sale comerciale, transmite AFP.

In campania sa electorala, presedintele american a acuzat fara incetare China ca isi subevalueaza artificial yuanul si s-a angajat sa puna tara pe lista inamicilor din "prima zi" a mandatului sau, cu riscul de a declansa o razboi comercial intre cele doua state.

Donald Trump a revenit miercuri asupra acestor afirmatii si a avut o spectaculoasa schimbare de ton, concretizata in raportul semestrial al Trezoreriei americane asupra schimburilor comerciale dat publicitatii vineri.

Totodata, Trezoreria a pus din nou presiune asupra Germaniei, exprimandu-si "preocuparea" fata de uriasul excedent comercial acumulat de aceasta tara in raport cu Statele Unite (aproape 65 de miliarde de dolari), scrie Agerpres.

Potrivit administratiei Trump, Berlinul trebuie sa utilizeze marja sa de manevra bugetara pentru a stimula piata interna, cu scopul de a corecta acest dezechilibru.

Raportul analizeaza practicile comerciale ale celor sase tari care acumuleaza excedente fata de Statele Unite (China, Germania, Japonia, Coreea de Sud, Elvetia si Taiwan).