Traficantul de droguri hondurian Devis Leonel Rivera Maradiaga incarcerat la New York, care a incriminat mai multe personalitati de marca din Honduras, urmeaza sa isi afle sentinta la 27 octombrie, a informat vineri procuratura de la New York, citata de AFP.

Data de 14 aprilie a fost un timp adusa in discutie de biroul judecatorului federal John Koeltl, dar fara sa fie confirmata.

Rivera este acuzata ca, intre 2003 si 2013, a condus impreuna cu fratele sau Javier cartelul criminal Los Cachiros din Toco, pe coasta atlantica a Hondurasului, mica tara din America Centrala unde rata criminalitatii este dintre cele mai ridicate de pe glob, scrie Agerpres.

Potrivit propriilor marturisiri, el a ucis sau ordonat moartea a 78 de persoane, a trimis in Statele Unite peste 20 de tone de cocaina si a spalat milioane de dolari.

Dupa ce a fost inclus pe lista neagra a Departamentului Trezoreriei din Statele Unite, ingrijorat pentru viata sa, el a negociat cu procuratura americana un acord de cooperare si a inregistrat numeroase conversatii cu alti membri ai cartelului. Printre care Fabio Lobo, fiul fostului presedinte al Hondurasului Porfirio Lobo, care urmeaza sa fie condamnat la 30 mai.

In afara de Lobo, aceste conversatii acuza numerosi oameni politici, politisti si militari care ar fi permis protectia cartelului, printre care fratele actualului presedinte Juan Orlando Hernandez.

Daca Rivera Maradiaga risca teoretic inchisoarea pe viata, condamnarea sa ar putea fi mult mai lejera din cauza acestei cooperari.

Acordul pe care l-a semnat cu procurorul prevede ca sa fie sterse cele cinci capete de acuzare pentru care a pledat vinovat, daca a spus adevarul, se abtine sa comita alte delicte si accepta sa depuna marturie pentru acuzare.

De asemenea, acordul prevede ca procurorii sa ceara o reducere a pedepsei daca sunt de parere ca el i-a ajutat in mod semnificativ.