O "zi a maniei", marcata de o greva generala, a fost organizata vineri de studenti tunisieni care au protestat in special fata de "violentele politienesti" petrecute cu trei zile inainte cu ocazia unei manifestatii la Tunis, a informat o sursa din randul sindicatelor, scrie AFP.

Cu acest prilej, intre 200 si 300 de manifestanti au participat cu incepere de la orele pranzului la o adunare pe artera rutiera Habib Bourguiba, sub un important dispozitiv de securitate - aproape 30 de masini de politie erau stationate in apropiere -, a constatat un corespondent al agentiei France Presse, potrivit Agerpres.

Dupa ce au scandat sloganuri in fata teatrului municipal, ei au incercat sa ajunga la sediul Ministerului de Interne, situat in vecinatate, dar au fost blocati de fortele de ordine, antrenand cateva busculade, potrivit aceleiasi surse.

Manifestanti si politisti au ocupat la orele dupa-amiezii artera, inchisa partial circulatiei, fara sa se produca incidente majore.

Conform postului de radio privat Mosaique FM, situatia a fost insa tensionata la Sfax, al doilea oras ca marime din tara, unde politia recurs printre altele la gaze lacrimogene, in apropierea sediului prefecturii.

Un lider al Uniunii generale a studentilor din Tunisia (UGET), Nidhal Khadraoui, a facut cunoscut ca "ziua maniei" decisa de sindicat a urmarit sa denunte mai ales "violentele politienesti" petrecute marti cu ocazia unui sit-in in fata cladirii guvernului.

In ziua respectiva, "42 de studenti" la drept au fost raniti, "dintre care cinci in stare grava", a afirmat el, adaugand ca dispune de "fotografii si inregistrari video" ce arata aceste rani.

Protestul studentilor intervenise ca reactie la un decret ministerial ("N. 345") modificand conditiile de acces la concursul de admitere la Institutul superior al magistraturii.

Intr-o declaratie acordata postului Mosaique FM, ministrul de interne, Hedi Majdoub, a dezmintit orice violenta din partea fortelor de ordine, afirmand ca in incidentele care au avut loc marti la Tunis au fost implicate doua grupuri de studenti.

"Nicio ancheta nu a fost deschisa pe aceasta tema, pentru ca nu a avut loc nicio agresiune a studentilor la drept de catre institutia care asigura siguranta publica", a afirmat demnitarul tunisian.