Rusia si-a exercitat miercuri, in Consiliul de Securitate al ONU, dreptul de veto asupra rezolutiei prezentata de Statele Unite, Franta si Marea Britanie pentru a condamna atacul chimic de saptamana trecuta de la Khan Shaykhun si a cere regimului de la Damasc sa colaboreze la investigarea incidentului, transmit agentiile internationale de presa, citate de Agerpres.

Consiliul de Securitate al ONUFoto: AGERPRES

Textul a primit 10 voturi pentru, 3 abtineri si 2 voturi contra, Bolivia si Rusia, cea din urma exercitand dreptul sau de veto ca membru permanent, informeaza agentia EFE.

Potrivit AFP, asupra rezolutiei, care viza un raspuns la presupusul atac cu agenti neurotoxici de la Khan Shaykhun, din 4 aprilie, soldat cu 87 de morti din care 31 de copii, s-au abtinut China, Kazahstan si Etiopia.

Agentia citata aminteste ca, in sase ani de razboi, Rusia si-a protejat aliatul sirian de presiunile occidentale uzand de opt ori de veto-ul sau in Consiliul de Securitate al ONU, actiune utilizata in sase randuri si de China.

Moscova si Beijingul au drept de veto, ca si alti trei membri permanenti: SUA, Franta si Marea Britanie. Consiliul de Securitate numara alti zece membri non-permanenti, reinnoiti partial la doi ani.

Ministrul britanic al Afacerilor Externe s-a aratat "consternat" miercuri seara dupa ce Rusia a opus veto-ul sau in Consiliul de Securitate al ONU asupra proiectului de rezolutie privind presupusul atac chimic imputat regimului sirian.

"Rusia a ales tabara gresita", a declarat Johnson, intr-un comunicat publicat la Londra, transmite AFP.

Presedintele Frantei, Francois Hollande, a apreciat miercuri ca Rusia si-a asumat "o grea responsabilitate" prin atitudinea sa la votul din Consiliul de Securitate al ONU si a acuzat Moscova ca il protejeaza "sistematic" pe "aliatul sau Assad", potrivit unui comunicat al presedintiei franceze.

"Este pentru a opta oara cand Rusia alege sa se opuna astfel majoritatii din Consiliu", a deplans situatia Hollande, asigurand ca "Franta nu a precupetit niciun efort, inclusvi vizavi de Rusia, pentru a reuni un consens pe acest text".