Akbarzhon Djalilov, barbatul pe care politia rusa il suspecteaza ca aruncat in aer un vagon de metrou la Sankt Petersburg, a intrat in Turcia la sfarsitul anului 2015 si a fost extradat un an mai tarziu in Rusia, din cauza ca a incalcat legea migratiei, a declarat miercuri un inalt oficial turc pentru Reuters, citeaza News.ro.

Oficialul, citat sub acoperirea anonimatului, a explicat ca, in timp ce se afla in turcia, Djalilov "a fost considerat suspect din cauza unor legaturi pe care le-a avut, dar nu au fost luate masuri, pentru ca tanarul nu facuse nimic ilegal si nu existau dovezi".

"Insa dosarul nu a fost inchis, iar aceasta persoana a fost extradata din Turcia in decembrie 2016 pentru incalcarea regimului vizelor si rezidentei. In cele din urma, a primit o amenda, a fost extradat si a primit interdictie de intrare" in tara, a spus oficialu.

Paisprezece oameni au murit si zeci au fost raniti dupa ce Djalilov ar fi detonat o bomba intr-o garnitura de metrou din al doilea oras ca marime al Rusiei.

Motivatiile teroristului sunt necunoscute, insa Comitetul rus de ancheta a anuntat ca examineaza eventuale legaturi ale acestuia cu organizatia Statul Islamic.

Rusia, care efectueaza o operatiune in Siria in sprijinul Damascului, nu a mai fost atat de grav afectata de la explozia in zbor, pe 31 octombrie 2015, deasupra Peninsulei Sinai, a unui avion care efectua o cursa din Egipt la Sankt Petersburg, soldata cu moartea a 224 de persoane.

Dupa acest atentat, revendicat de Statul Islamic, atacuri au avut loc in republicile instabile din Caucazul rus, iar serviciile ruse de securitate au anuntat in mai multe randuri ca au destructurat celule jihadiste care se pregateau sa comita atacuri la Moscova si Sankt Petersburg.