Un astronaut american si doi cosmonauti rusi au revenit cu bine pe Terra la bordul unei capsule Soyuz, luni, dupa o misiune de aproape sase luni la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS), informeaza Le Figaro, citat de News.ro.

Shane Kimbrough, Andrei Borisenko si Serghei Rijikov au aterizat cu bine in stepele din Kazahstan, luni, la ora locala 17.21 (14.21 ora Romaniei, n.r.), la bordul unei capsule rusesti Soyuz MS-02, potrivit unor imagini transmise de agentia spatiala rusa - Roscosmos.

La mai putin de un minut dupa aterizare, vehiculele autoritatilor au ajuns langa capsula, iar specialistii au inceput manevrele necesare pentru scoaterea celor trei astronauti din habitaclu.

"Primele rapoarte ne asigura ca membrii echipajului se simt bine", a declarat un comentator de la NASA.

Cei trei astronauti au ajuns la bordul Statiei Spatiale Internationale pe 19 octombrie 2016. Aceasta a fost cea de-a doua misiune spatiala pentru Shane Kimbrough, in varsta de 49 de ani, care a petrecut si 16 zile la bordul navetei americane Endeavour in 2008.

Andrei Borisenko si-a incheiat la randul lui a doua misiune pe ISS, dupa ce petrecuse 164 de zile in spatiu in 2011. Pentru Serghei Rijikov, acesta a fost primul sejur pe orbita.

Inainte de a parasi iSS, Shane Kimbrough a predat, duminica, prerogativele functiei de comandant al statiei astronautei americane Peggy Whitson.

Urmatoarea decolare a unei capsule Soyuz spre ISS este programata pe 20 aprilie. Rusia a decis sa isi reduca numarul de astronauti - de la trei la doi - in cadrul echipajului prezent pe ISS pana la lansarea de anul viitor a noului ei laborator spatial.

La bordul capsulei care va decola pe 20 aprilie se vor afla americanul Jack Fischer si rusul Fiodor Iurchin.