Madridul gazduieste luni un summit al tarilor sudice din Uniunea Europeana decise sa-si demonstreze dorinta de aprofundare a Uniunii, reuniune ce intervine la putin timp dupa declansarea Brexitului, comenteaza AFP citata de Agerpres.

Summitul va reuni la Palatul Pardo, in apropiere de capitala spaniola, sefi de stat si de guvern din Spania, Franta, Italia, Portugalia, Malta, Cipru si Grecia pentru a treia oara incepand din septembrie in 2016.

Cei sapte se vor intalni pentru un "pranz de lucru" si isi vor incheia reuniunea in jurul orei locale 17:00 (15:00 GMT).

Aceasta intalnire ofera tarilor respective oportunitatea de a "lansa un mesaj de unitate si de angajament in favoarea proiectului de integrare europeana intr-un moment decisiv in istoria UE", subliniaza intr-un comunicat guvernul spaniol.

"Europa trebuie sa continue sa lucreze pentru a prelua in propriile maini subiecte care preocupa majoritatea cetatenilor si vizeaza consolidarea proiectului sau de integrare", mai indica textul.

Viitorul UE dupa iesirea Marii Britanii va fi pe ordinea de zi, conform comunicatului citat, la fel ca si imigratia, politica economica si sociala si politica de aparare. In acelasi text se mai spune ca "voce singulara" a acestor sapte state sudice nu aduce prejudicii unitatii celor 27 de state membre ale UE. Ele se pronunta pentru "convergenta economica si sociala" si pentru o politica favorabila "cresterii si ocuparii fortei de munca".

Aceasta tema se va afla in centrul "declaratiei comune" a celor sapte state, ce intervine cu mai putin de doua saptamani inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta in 23 aprilie, in contextul in care candidata de extrema dreapta Marine Le Pen pledeaza pentru un program de iesire din zona euro.

Majoritatea oaspetilor conservatorului Mariano Rajoy ¬ care declarase in trecut ca victoria Marinei Le Pen ar fi o "catastrofa" ¬ sunt lideri de stanga (presedintele francez Francois Hollande, prim-ministrul italian Paolo Gentiloni, premierii grec Alexis Tsipras, portughez Antonio Costa si maltez Joseph Muscat), cu exceptia presedintelui cipriot Nicos Anastasiades.

Siria, potrivit unei surse diplomatice franceze, se va afla, de asemenea, pe ordinea de zi a summitului de la Madrid.

Aliatii regimului sirian (Rusia, Iran, Hezbollah) au amenintat duminica cu represalii pe cei care vor "agresa" Siria, in urma loviturilor americane cu rachete vineri asupra unei baze aeriene a armatei siriene in centrul tarii.

Situatia din Grecia ar putea fi si ea abordata, in conditiile in care Atena a anuntat vineri ca accepta cerintele de reforma ale creditorilor sai, in speranta de a primi un nou credit permitandu-i sa evite pericolul de intrare in incapacitate de plata.