Premierul sarb Aleksandar Vucic i-a dat saptamana trecuta premierului croat Andrej Plenkovic un cadou mai putin obisnuit: o tableta de ciocolata produsa in Serbia, potrivit agentiei sarbe Tanjug. Premierul croat le-a spus ziaristilor ca o va manca fara probleme. In spatele schimbului diplomatic sta insa un scandal mai putin obisnuit, pe care cei doi premieri vor acum sa-l stinga.

Scandalul s-a declansat la finalul anului trecut, cand presedinta croata Kolinda Grabar-Kitarovic si-a cerut scuze public pentru ca le-a oferit cadou unor copii ciocolata sarbeasca. Presedinta a promis la acel moment ca, pe viitor, va da cadou copiilor doar ciocolata produsa in Croatia.

Sarbii s-au simtit ofensati de atitudinea inaltului demnitar croat, mai multi lideri de la Belgrad dand atunci declaratii intepate. Putin a lipsit pentru declansarea unei crize diplomatice, dat fiind ca relatiile dintre Serbia si Croatia sunt oricum destul de reci.

A venit momentul ca micul scandal al ciocolatei sa se incheie, odata ce cei doi premieri s-au intalnit la standul Serbiei de la Targul Economic International din Mostar (Bosnia-Herzegovina).