Statele Unite sunt pregatite sa efectueze noi lovituri impotriva regimului sirian si sa sdopte noi sanctiuni economice, dar spera ca "acest lucru nu va fi necesar", a afirmat vineri seara ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, citata de AFP. Diplomatul american a facut aceasta afirmatie la reuniunea de urgenta a Consiliul de Securitate al ONU dedicata primei actiuni militare a Washingtonului impotriva regimului Bashar al-Assad in cei 6 ani de razboi din Siria.

HotNews.roFoto: Hotnews

SUA au lansat in noaptea de joi spre vineri un atac cu rachete asupra unor tinte militare din Siria. Operatiunea a vizat o baza aeriana a regimului sirian din regiunea Homs si a venit ca raspuns la atacul cu arme chimice din orasul Khan Shaykhun, in care si-au pierdut viata zeci de civili.

Pentagonul a precizat ca atacul, ordonat de presedintele Donald Trump, a avut loc la ora locala 04:40 (01:40 GMT), cand 59 de rachete de croaziera Tomahawk au fost trase din distrugatori in estul Mediteranei.

Armata SUA a informat fortele ruse inainte de loviturile asupra bazei aeriene siriene si nu a vizat acele sectiuni ale obiectivului unde rusii erau considerati a fi prezenti, a precizat purtatorul de cuvant al Pentagonului, capitanul Jeff Davis. Rusia a condamnat atacul, Vladimir Putin calificandu-l drept "o agresiune la adresa unui stat suveran".

"In seara asta am ordonat un atac militar directionat asupra bazei aeriene din Siria de unde a fost lansat atacul chimic. Prevenirea si descurajarea raspandirii si utilizarii armelor chimice mortale este de interes vital pentru securitatea nationala a Statelor Unite. Este cert ca Siria a folosit arme chimice interzise, a incalcat obligatiile care ii revin in temeiul Conventiei privind interzicerea armelor chimice si a ignorat avertismentele Consiliului de Securitate al ONU. Incercari de ani de zile de a schimba comportamentul lui Assad au esuat si au esuat cu consecinte dramatice", a declarat presedintele Trump, la scurt timp dupa lansarea atacului.

Militarii americani suspecteaza ca regimul sirian a fost "ajutat" sa efectueze prezumtivul atac chimic, a declarat vineri un militar american, fara insa a nominaliza explicit Rusia, principalul aliat al regimului lui Bashar al-Assad.