Presedintele chinez Xi Jinping a fost timp de doua zile oaspetele omologului sau american Donald Trump, la resedinta acestuia din Florida. Declaratiile sefului Casei Albe despre succesul dialogului la cel mai inalt nivel au fost completate de detalii oferite presei de membri ai guvernului SUA.

Ministrul comertului, Wilbur Ross, a anuntat ca Statele Unite si China au convenit asupra unui plan pe 100 de zile, menit sa reduca deficitul comercial american in relatia bilaterala, relateaza Agerpres. "Data fiind gama problemelor si magnitudinea, poate fi ambitios, dar este o foarte mare schimbare in ritmul discutiilor. Cred ca este un simbol foarte important al relatiei in crestere dintre cele doua tari", il citeaza agentia Reuters.

Si secretarul de stat Rex Tillerson a fost prezent la Mar-a-Lago, iar in domeniul sau, politica externa, el nu a mentionat nicio intelegere. In ceea ce priveste Coreea de Nord, Statele Unite sunt "gata sa actioneze pe cont propriu, daca China nu este in stare sa se coordoneze cu noi", a declarat seful diplomatiei americane. Ambitiile nucleare ale regimului de la Phenian incalca legile internationale, a adaugat el, potrivit AFP.

In Florida, secretarul Trezoreriei SUA, Steve Mnuchin, a lasat problema monedei chineze pe seama unui raport viitor al autoritatii financiare. Subiectul presupusei manipulari a cursului de schimb de catre guvernul de la Beijing a fost mentionat de Trump inca din timpul campaniei sale electorale de anul trecut, precum si la inceputul mandatului sau la Casa Alba. Subiectul zilei pe scena internationala a fost insa riposta americana la atacul chimic al fortelor armate ale Siriei impotriva propriei populatii civile.

Mnuchin s-a referit la posibilitatea ca Statele Unite sa instituie noi sanctiuni economice impotriva regimului de la Damasc. Aceste sanctiuni sunt foarte importante "si le vom folosi cu maximum de efect", a afirmat ministrul de finante, citat de Reuters. Rolul lor ar fi de a "impiedica lumea sa faca afaceri" cu sirienii, a explicat el.