Militarii americani banuiesc ca regimul sirian a fost "ajutat" sa efectueze prezumtivul atac chimic, a spus vineri un militar american, fara insa a nominaliza explicit Rusia, principalul aliat al regimului lui Bashar al-Assad, scrie AFP.

"Suspectam ca au primit ajutor" in atacul de marti impotriva localitatiil Khan Sheikhoun in care si-au pierdut viata cel putin 86 de persoane, dintre care numerosi copii, a declarat un inalt oficial militar american, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

"La minimu, rusii au esuat in a controla activitatea" partenerului lor sirian, a spus el, reamintind ca rusii erau prezenti in baza aeriana de unde au plecat avioanele siriene care au efectuat atacul.

"Nu putem spune acum rolul pe care l-ar fi putut juca rusii", a precizat acesta.

Americanii au bombardat cu 59 de rachete Tomahawk baza aeriana siraian Al Shaayrat, de unde au plecat, potrivit Washingtonului, avioanele siriene implicate in atacul de marti.

Rusii au intre zece si o suta de oameni in aceasta baza, potrivit estimarilor Pentagonului.

"Au cu siguranta informatii despre operatiunile aeriene cotidiene efectuate plecand de la aceasta baza", a subliniat vineri un alt responsabil militar american.

Rusii au fost avertizati de americani ca vor lovi aceasta baza.

Rachetele americane au evitat in mod deliberat locurile folosite de rusi, potrivit militarilor americani.