Centristul Emmanuel Macron ar face joc egal (23,5%) cu lidera extremei drepte, Marine Le Pen, in primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta, in timp ce reprezentantul stangii radicale, Jean-Luc Melenchon (17%), se apropie mai mult de candidatul dreptei Francois Fillon (19%), potrivit unui sondaj Elabe difuzat miercuri seara, scrie AFP citata de Agerpres.

Emmanuel Macron inregistreaza, totusi, o scadere de doua puncte intr-o saptamana, iar sefa Fontului National a pierdut o jumatate de punct.

Pe pozitia a treia, Francois Fillon castiga un punct si ajunge la 19%, potrivit acestei anchete realizate pentru publicatia L'Express si BFMTV la o zi dupa dezbaterea televizata intre cei 11 candidati la prezidentiale si la 18 zile de primul tur.

La stanga, Jean-Luc Melenchon, creditat cu 17% (+2), isi continua ascensiunea (+7 puncte in doua luni). Liderul stangii radicale s-a apropiat de Francois Fillon si l-a lasat mult in urma pe socialistul Benoit Hamon (9%,¬1).

Suveranistul Nicolas Dupont-Aignan este stabil la 4,5%, in fata trotkistului Philippe Poutou care a urcat un punct la 1,5%. Ceilalti patru candidati sunt creditati fiecare cu 1% sau mai putin.

Dintre persoanele chestionate, 7% nu si-au exprimat intentiile de vot la primul tur.

In turul al doilea, Emmanuel Macron ar castiga net cu 62% (-1) din voturi, in fata lui Marine Le Pen, 38%. Dar 21% din subiecti nu si-au exprimat intentiile de vot la turul secund.

Potentialul de participare a urcat la 64% (salt de cinci puncte intr-o saptamana) dintre persoanele chestionate care au afirmat ca sunt "absolut sigure ca vor merge la vot" in primul tur.

Peste doua treimi dintre alegatori (70%, +3) sustin ca sunt siguri de optiunea lor. Este cazul pentru 81% (-5) dintre votantii lui Marine Le Pen, 81% (+5) ai lui Francois Fillon, 67% (+5) dintre votantii lui Emmanuel Macron. Printre alegatorii lui Jean-Luc Melenchon, rata este de 61% (-1), la fel si pentru Benoit Hamon.

Ancheta a fost realizata on-line la 5 aprilie pe un esantion de 995 de persoane inscrise pe listele electorale, potrivit metodei cotelor. Marja de eroare este de 1,4 pana la 3,1 puncte.