Guvernul german a adoptat miercuri un proiect de lege care interzice casatoria minorilor, un fenomen marginal dar care a reaparut in atentie odata cu sosirea a peste un milion de refugiati in doi ani, scrie AFP.

Acest proiect de lege, al ministrului social-democrat al Justitiei Heiko Maas si adoptat de Consiliul de ministri, vizeaza protejarea copiilor victime ale casatoriilor aranjate, in special fete si adolescente maritate cu barbati mai in varsta decat ele.

Noua legislatie se va aplica si casatoriilor intre minori incheiate in strainatate si prevede ca tanara fata va putea fi separata de sotul sau pentru a fi incredintata serviciilor sociale.

Concret, casatoriile incheiate in afara si in care sunt implicati adolescenti sub 16 ani vor fi considerate nevalide iar cele in care sunt implicati tineri de 16 sau 17 ani vor putea fi anulate in justitie.

Legea prevede si amenzi pentru cazurile minorilor casatoriti religios sau traditional.

Potrivit guvernului, in Germania exista 1.475 de minori casatoriti in afara tarii, dintre care 361 nu au inca 14 ani. Aproape jumatate dintre acesti minori (664) sunt originari din Siria, iar ceilalti provin in principal din Afganistan (157) si Irak (100).