Liderii internaţionali s-au îngrămădit luni seara pentru a transmite mesaje de condoleanţe poporului rus şi familiilor persoanelor care şi-au pierdut viaţa în atentatul terorist care a zguduit o garnitură de metrou din metropola Sankt Petesburg. Până în acest moment şi-au pierdut viaţa zece persoane, în vreme ce alte 37 au fost rănite după explozia unui dispozitiv improvizat între staţiile Piaţa Senaia la Tehnologiceski Institu, transmite The Independent, citata de News.ro.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că anchetatorii încearcă să determine în acest moment dacă este vorba de un atentat terorist, dar premierul Medvedev a spus clar că este vorba de un ”atac terorist” în Sankt Petesburg.

Donald Trump a susţinut că explozia de la metrou este o ”chestie teribilă - se întâmplă peste tot în lume - un lucru absolut oribil”.

Printre primii lideri internaţionali care au transmis condoleanţe poporului rus s-a numărat ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, care trebuia la finele săptămânii trecute să meargă în prima sa vizită la Moscova, amânată ca urmare a reprogramării unui summit NATO.

”Sunt oripilat de ştirea cu privire la explozia din Sankt Petesburg. Simpatiile mele se îndreaptă spre victime şi spre familiile lor”, a anunţat Boris Johnson.

De asemenea, omologul său german s-a arătat ”profund întristat” atunci când a primit informaţii despre explozia din Sankt Petesburg.

”Mare parte din ce ştim indică că este vorba de un atac perfid împotriva unor oameni inocenţi care îşi vedeau de rutina zilnică”, a declarat ministrul Sigmar Gabriel.

Şeful diplomaţiei germane a precizat că gândurile sale se îndreaptă în asemenea momente spre ”prietenii noştri din Rusia, spre victime şi familiilor lor” după explozia din Sankt Petesburg.

O reacţie a venit şi de la purtătorul de cuvânt al executivului german, care a transmis condoleanţe familiilor persoanelor care şi-au pierdut viaţa în atentat.

”Sunt ştiri teribile din Sankt Petesburg: compasiunea noastră se îndreaptă spre toate persoanele afectate şi spre rudele acestora”, a scris Steffen Seibert într-un mesaj postat pe Twitter.

Ministrul de Externe de la Paris a susţinut că ţara sa rămâne solidară cu Rusia.

Declaraţii asemănătoare au venit şi din partea premierului maltez, Joseph Muscat, care deţine în aceste momente preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Şeful diplomaţiei italiene a precizat că lumea trebuie să rămână unită în lupta împotriva terorii.

”Condoleanţe profunde şi solidaritate din partea Italiei pentru autorităţile şi poporul Rusiei”, a spus ministrul Angelino Alfano.

Sebastian Kurz a transmis un mesaj asemănător de la Viena.

Şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Federica Mogherini, a transmis condoleanţe ruşilor din partea miniştrilor de Externe ai Uniunii Europene.

”Gândurile noastre se îndreaptă spre toţi oamenii din Rusia”, a scris Mogherini într-un mesaj postat pe Twitter.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a transmis cele mai adânci ”simpatii către cei afectaţi de explozia din Santk Petesburg”.